Agroklub: Najbolje ruralne fotografije u 2023. godini

Kultura Milica

Na konferenciji AgroRocks 2023. proglašeni su pobednici RuralFoto – konkursa za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini, te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa u Osijeku.

Na konkurs je nominovano više od 1.200 fotografija učesnika iz tri države – Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bio je ovo jedinstven foto konkurs sa potpuno javnom i transparentnom procedurom. Sve nominovane fotografije autori su postavljali na društvenu mrežu KLUB, a najbolje su, za svaku od četiri kategorije – proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, između sebe.

Stručna komisija, sastavljena od predstavnika medija, naučne zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacionih stručnjaka, prethodno je odabrala deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija.

U kategoriji #priroda pobedu je odnela fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca (HR) s prosečnom ocenom 6.99.

  • Prostrane livade i polja možda su najlepša u proleće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svedoče o marljivim poljoprivrednicima, reči su kojima je fotografiju opisao Željko pri nominaciji.

Zanimljivo je kako su #životinje odnele prosečno najviše ocene, a najbolja od njih jeste ona koja oslikava siluete krda jelena u maglovitoj noći baranjskih šuma koje je zabeležila Ankica Ursić Molnar iz Baranje (HR), koja se na svom gazdinstvu bavi ovčarstvom. Vrlo mističnog tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer – ljubavni poziv jelena je upravo u toku. Ova je fotografija ostvarila najveću ocenu čitavog izbora – 7.71!

  • Oduševljena sam, ovo je prvi put u životi da sam dobila novčanu nagradu za svoju fotografiju, a uložila sam više od 100.000 kuna u opremu, kazala je Ankica Ursić Molnar na dodeli nagrada, u sklopu konferencije AgroRocks 2023.

U kategoriji #selo, pobedu je odnela fotografija seoske idile sa Mokre Gore, gde u brdskom krajoliku ispred tradicionalnih drvenih kuća odmara mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovekov prijatelj, pas. Ovu fotografiju, koju je publika ocenom 7.08, potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susednoj Bosni i Hercegovini.

  • Fotografija je nastala u Srbiji, ja sam iz Bosne, a prvo mesto osvojila je u Hrvatskoj, rekao je Drago Stojnić i nasmejao publiku.

I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH), koja se bavi proizvodnjom mleka, a fotografiše iz hobija. Učesnici su ovoj dinamičnoj fotografiji, sa koje gotovo da se čuje zujanje pčela i oseti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocenu, 7.54.

  • Ovo je sjajna ideja za konkurs, da sela i život u njima prikažemo u lepom svetlu, rekla je Milena Erceg primajući nagradu.

Svaki od pobednika osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR i plaketu.

Fotografije: Agroklub
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.