Agromarket u pet najuspešnijih preduzeća u sektoru Trgovine na veliko i malo u Srbiji

Društvo Ekonomija

APR je objavio tradicionalni godišnji izveštaj „100 naj… privrednih društava“ za 2021 godinu. Nažalost, kragujevačke firme prisutnije su u onim kategorijama koje govore o poslovnom nesupehu.

Prema visini neto gubitka u prethodnoj godini na visokom 7. mestu se nalazi kragujevački FCA, sa neto gubitkom od 3 milijarde i 866 miliona dinara, (do pre nekoliko godina FCA je bila prvorangirana kompanija po visini prometa u zemlji i istovremeno visokorangirana po neto dobiti, prim. aut.), na listi 100 „najbolje“ plasiranih po kriterijumu neto gubitka, na 41. poziciji nalazio se Zastava oružje sa neto gubitkom nešto većim od 997 miliona dinara.

Negativnu listu dopunjuju kompanije koje se sada već tradicionalno nalaze na spisku 100 najvećih gubitaša, naime, na listi „100 naj… privrednih društava“ prema ukupnom gubitku nalazi se šest kragujevačkih kompanije, Zastava automobili na 5. mestu, Grupa Zastava na 24. mestu,  Zastava oružje na 31. mestu,  Energetika na 52. mestu, Zastava kamioni na 63. mestu i PZP na 83. mestu liste. Zanimljivo je da ukupan gibitak ovih šest kompanija premašuje cifru od milijardu eura.

Ipak kragujevačka privreda ima i dva predstavnika na pozitivnoj listi koju svake godine objavljuje APRAgromarket i Forma ideale su u pozitivnim kategorijama zadržale svoje mesto, Agromarket beleži skoro identičnu poziciju (53. u odnosu na 51. u prošloj godini), a Forma ideale je sada 93. što je za devet mesta slabiji rezultat. Obe kompanije beleže rast dobiti, povećanje poslovne imovine i kaptala.

Agromarket je u Top 5 preduzeća u sektoru Trgovine na veliko i malo, a realizovani dobitak od 2,6 milijardi dinara je za čak četvrtinu veći od prošlogodišnjeg.

Izvor: APR, InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.