Akordeonisti na Kanli kuli, Gudači na Splitskom ljetu

Kultura

ahvaljujući dobroj saradnji Muzičkog centra i organizatora koncertnih manifestacija u susednim republikama, kao  i republičkih manifestacija, Kragujevački akademski orkestar akordeonista nastupio je u Crnoj gori u okviru Hercegnovskog festivala, dok su gudači Gradskog kamernog orkestra Šlezinger održali koncert u Splitu u okviru Splitskog ljeta.

U okviru dugogodišnje saradnje sa Gitar art festivalom u Beogradu, Kragujevački akordeonisti su seriju koncerata sa solistima na gitari započeli  na premijernom koncertu u Kragujevcu, potom Beogradu, da bi program bio predstavljen i Hercegnovskoj publici na Kanli kuli  16. avgusta, a završnica u Raškoj na Duhovnim svečanostima. Spektakl akustično – električne gitare i orkestra od 30 harmonika predstavljen je u Herceg Novom  sa posebno pripremljenim programom Pjacole, Morikonea i Stefanovskog u novim aranžmanima. Orkestrom je dirigovao profesor Predrag Kostović. Sa ocenom gitariste Vlatka Stefanovskog  da ”muzika koju izvode kragujevački akordeonisti ima emociju, sadržaj i virtuoznost”, saglasna je publika koja u velikom broju posećije koncerte Kragujevačkog orkestra  i odaje počast  inovativnom pravcu izvođenja melodija na harmonici.

Gudači Gradskog kamernog orkestra Šlezinger  takođe su izašli iz okvira grada i Republike, nastupom na Splitskom ljetu 13. avgusta  2022. Zahvaljujući ideji koja je nastala pre par godina između kragujevačkog kompozitora  Predraga Radisavljevića, akordeoniste Mirka Škarice i rediteljke Karle Leko (Hrvatska), umrežavanje i saradnja mladih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rezultirala je koncertom koji je u okviru Splitskog ljeta održan na otvorenom u Splitu. Na koncertu su izvedene dve kompozicije Predraga Radisavljevića, dok je za ostale kompozicije Radisavljević prilagodio i aranžmane.  Da je ovo samo početak jedne dobre i kvalitetne saradnje složili su se kako organizatori, tako i publika.

Foto: kragujevac.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.