Ana Branabić posetila Topolu, Dragana Marinković: Da li je domaćin Dragan Jovanović obavestio gošću o broju dece u ovim školama i u kakvim uslovima se ona školuju?

Grad

Povodom početka radova na uvođenju optičke mreže za brzi internet u ruralnim područjima danas je selo Zagorica, kod Topole, posetila premijerka Ana Brnabić. Prema planu digitalizacija će se nastaviti u selima Ovsište, Svetlić, Gorovič i Manojlovci.

Tom prilikom, Dragana Marinković, predsednica Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Topoli, u saopštenju za medije, postavila je sledeće pitanje: Da li je domaćin Dragan Jovanović obavestio gošću o broju dece u ovim školama i u kakvim uslovima se ona školuju?

U selu Manojlovci škola ne postoji pa deca pohađaju nastavu u susednom selu, a broj dece u ostalim školama retko prelazi 10 u prva četiri razreda osnovne škole, jer mladi masovno napuštaju sela zbog jako loših uslova za život, često i bez uslova za opstanak, navodi Marinkovićeva u saopštenju i dodaje da su uslovi u školama, kako kaže, katastrofalni – nema grejanja, često ni vode, gde postoje toaleti neopremljeni su, ne postoje sale za fizičko vaspitanje, sam dolazak do škole je često „kozjim stazama“, a besplatna užina i besplatni udžbenici su misaona imenica.

Domaćin je, verovatno, prećutao ove činjenice, jer bi u  suprotnom priznao nesposobnost lokalne vlasti da za 18 godina, koliko ona traje, obezbedi osnovne uslove deci za školovanje i samim tim olakšao i njihovim roditeljima, zaključuje Marinkovićeva.

Mi iz Stranke slobode i pravde nemamo ništa protiv digitalizacije u ruralnim područjima kao i u gradskim, ali smatramo da je najbitnije stvoriti uslove mladima kako bi ostajali na selu i imali potomstvo, a zatim i njihovoj deci kako bi se školovala kao i deca u gradovima da ne bi došlo do toga da za dvadesetak godina optički internet nema korisnike, završava Marinkovićeva.

„Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora „
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.