Ana Brnabić položila kamen temeljac za izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu (VIDEO)

Društvo Grad

Ispred upravne zgrade Centra za strna žita, simboličnim pritiskom na tastere, večeras je položen kamen temeljac za izgradnju Inovacionog distrikta i proširenje Državnog data centra, što je investicija vredna oko 168 miliona evra.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, predsednik privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Na svečanoj ceremoniji večeras su potpisani memorandumi o razumevanju sa predstavnicima japanske kompanije Tošiba, holandske kompanije AER i banke Poštanske štedionice Beograd, koji će prvi medju komercijalnim korisnicima početi da rade na inovativnim rešenjima u okviru Inovacionog distrikta.

Inovacioni distrikt predstavlja izgradnju treće faze Državnog data centra i biće jedinstveni kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu.

Kako je najavljeno, u Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, a ta investicija će se realizovati u više faza.

Za prvu zgradu Inovacionog distrikta investiraće se 20 miliona evra i gradi se u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

To je jedini takav distrikt u Jugoistočnoj Evropi i prostiraće se na 4,5 hektara, a u konačnoj fazi imaće gotovo 62.000 kvadrata sa 23.000 kvadrata garaža.

U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700 kvadratnih metara i blizu 10.000 kvadrata garaža.

Posebno mesto u okviru Distrikta imaće Nacionalni centar za informacionu bezbednost, a tu će se nalaziti i zaseban prostor za IT- biznis inkubatore, starapove, deo za primenu vetačke inteligencije sa centrom za robotiku, kao i „Smart siti centar“ za razvoj pametnih energetskih sistema, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa centrom za istraživanje i laboratorijama.

Tagovi:

3 thoughts on “Ana Brnabić položila kamen temeljac za izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu (VIDEO)

  1. Inovacioni hektari garaža… Jer se tako najinovativnije i najbrže peru pare… Nema veze što ona kod Tržnice nije završena…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.