Učenici škole „Svetozar Marković“ prvi u robotici na festivalu „Znanjem za budućnost“

Društvo Grad

Učenici dve ekipe informatičke sekcije Osnovne škole “ Svetozar Marković“ takmičili su se u dve kategorije: programiranje drona i programiranje mbot1 robota. Obe ekipe bile su najuspešnije u svojoj kategoriji.

Ekipu učenika koji su programirali mbot robota činile su učenice petog i šestog razreda Ana Neborišević, Anđela Ilić, Anja Milosavljević i Kruna Mutavdžić. Dok su ekipu za programiranju drona činilr učenice osmog razreda, ujedno i prošlogodišnje takmičarke: Ana Barnić, Lena Stefanović i Đurđa Mitrović i učenik sedmog razreda Filip Nikolić.

Sve ih je vodila, kao i ranijih godina, profesorka Maja Andonović Radojević.

Drugi festival „Znanjem za budućnost“, okružno takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima koje uz podršku Grada Kragujevca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, organizuje Rotari klub Kragujevac, održano je u osnovnoj školi „Moma Stanojlović“.

Festival je zvanično otvorio predsednik Skupštine grada Kragujevca, Ivica Momčilović, istakavši da je ovo takmičenje u kome je manje važno ko će pobediti, već je važnije što deca kroz druženje i razmenu iskustava imaju priliku da nauče nešto novo i ta znanja prenesu svojim drugarima.

  • Zahvaljujući aktivnostima Rotari kluba iz Kragujevca, njihovom društveno odgovornom radu i saradnji sa Ministarstvom prosvete, osnovci iz svih delova regiona imaju priliku da znanja koja su stekli teorijski primene u praksi. Želimo da motivišemo decu da više rade i unaprede znanje, što će im pomoći u daljem obrazovanju i sticanju novih veština, a neke od njih i opredeliti da se sutra bave programiranjem koje je budućnost svih nas, poručio je Momčilović, poželevši učesnicima da ponesu što bolje utiske i budu ponos svojim školama i nastavnicima.

U ime Rotari kluba učesnike je pozdravila Zorica Jestrović i podsetila da su oni, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, proteklih godina u okviru ovog projekta sve osnovne škole u gradu Kragujevcu opremili školskim dronovima neophodnim za učenje programskih jezika skreč i pajton, zainteresovane škole mBot robotima, a dve predškolske ustanove modernim nameštajem i IKT opremom u skladu sa programom UNICEF-a.

Ona je naglasila da sve što rade sprovode u saglasnosti sa nadležnim ministarstvima jer je njihova prioritetna misija da nabave ono što je preko potrebno, a što se današnjeg takmičenja tiče kaže da je to samo jedan od filtera za finalno, republičko takmičenje u aprilu u Beogradu.

Tagovi:

5 thoughts on “Učenici škole „Svetozar Marković“ prvi u robotici na festivalu „Znanjem za budućnost“

  1. Učenici OŠ „Dragiša Luković Španac“ takođe su prvi u kategoriji programiranja mBota serije 2, sa najboljim rezultatom na takmičenju.

  2. Poslala sam. Možda nije u redu objavljivati ovakve vesti dok ne dobijete zvanične rezultate. Deca su osetljiva na takve stvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.