Ana Brnabić: Vreme brojnih izazova iziskuje znanje i odgovornost

Društvo Grad
  • Mi  živimo u vreme brojnih veoma složenih i potencijalno krajnje opasnih geostrateških, bezbednosnih, političkih i  identitetskih izazova. Vreme koje nam je dato iziskuje od nas najviši stepen znanja,  odgovornosti i posvećenosti dobrobiti naše otadžbine, svih njenih građana i svih pripadnika našeg srpskog naroda, rekla je u sretenjskoj besedi povodom Dana državnosti i dana Sretenjskog ustava premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da smo „itekako svesni tih izazova a posebno onih koji predstavljaju stvarnu opasnost po naš državni i teritorijalni suverenitet i integritet“.

  • Naš odgovor na sve te izazove je veoma jednostavan – naša snaga počiva u našim ljudima, jedinstvu, slozi i saglasju.  Samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapređujemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja možemo svi skupa da obezbedimo bolju, srećniju i sigurniju budućnost svoj našoj deci, naglasila je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Srbija jedna od retkih, ako ne i jedina država u svetu koja  svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva prvorazredna istorijska događaja koji su se odigrali istog dana, istog meseca u dve različite godine.

  • S ponosom danas ističem da sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu samo puki dar, nisu nešto što nam je palo s neba, već da se oni mukotrpno osvajaju i još mukotrpnije štite, unapređuju i afirmišu, rekla je Brnabić u sretenjskoj besedi u Staroj skupštini u prvoj prestonici moderne Srbije – Kragujevcu.

Predsednik privremenog organa Kragujevca, Nikola Dašić je istakao značaj donošenja prvog srpskog ustava za budući razvoj Srbije.

On je podsetio da je prvi srpski ustav – Sretenjski ustav „bio pravno čudo na Balkanu koje je uzdrmalo Rusiju, Austriju i Tursku“.

  • Tada je Srbija stala rame uz rame sa Belgijom i Francuskom. Naslednici smo ideje da ovaj narod ne trpi tuđinsku vlast, da voli slobodu i čuva vrednosti koje su nam u amanet ostavili Vožd Karađorđe i knez Miloš Obrenović. Tada je naš grad bio ognjište, a sada je stožer i garancija razvoja naše zemlje, rekao je Dašić.

Govoreći o Srbiji XXI veka, on je rekao da je „jaka i moderna zemlja sposobna da se izbori sa svim izazovima“ i najavio brojne investicije u infrastrukturi, zdravstvu i obrazovanju u Kragujevcu.

Sretenje je proglašeno za Dan državnosti Srbije 2001. godine u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, koji je napisao Dimitrije Davidović.

Tagovi:

1 thoughts on “Ana Brnabić: Vreme brojnih izazova iziskuje znanje i odgovornost

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.