Batut: Ne idite gladni na slavu

Grad

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ukazao je u tekstu „Kаkо slаvsku trpеzu učiniti zdrаviјоm“ da na slavki ručak ili večeru ne treba ići „praznog stomaka“, već da prethodni obroci u toku dana treba da budu lagani.

„Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti“, istakao je Batut.

Ukazujući da se se slavska trpeza sastoji od jake hrane, te da čovek može uneti i duplo više kalorija nego što je potrebno, Institut ukazuje da se za jednom slavskom trpezom unese više „obroka“ koja bi inače rasporedio na nekoliko dana.

Preporuka je i da bi gosti trebalo da razmisle kako da budu umereni.

„Dа nе uvrеdimо dоmаćinа, а dа sе nе prејеdеmо, trеbа оdаbrаti mаnjе kоličinе nеkоlikо јеlа“, savetuju stručnjaci Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prporuka je da uz salatu s majonezom treba pojesti i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored krompira može dodati povrće.

Batut je u tekstu objavljenom uoči sezone takozvanih „zimskih slava“, istakao da posle obilnog slavskog ručka ili večere treba prošetati kako bi se lakše svarila hrana, da narednog jutra ne bi trebalo preskočiti doručak.

Izvor: Fonet; Foto: N1

1 thoughts on “Batut: Ne idite gladni na slavu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.