BIRODI: Vučić bez sekunde kritike na RTS-u

Društvo

  • Novo istraživanje monitoringa Dnevnika RTS, u periodu od 15. marta do 30. aprila ove godine, pokazalo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio predstavljen dva sata i devet minuta i to bez jedne sekunde kritike, izjavio je danas ispred Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), Zoran Gavrilović.  

Povod za analizu bio je, kako je istakao, da se uporedi stanje od pre godinu dana, kada je predsednik bio 13 sekundi negativno predstavljen u Dnevniku javnog servisa.

Gavrilović je objasnio da je pozitivno predstavljenje (u analizama) kada neko hvali sebe i predstavlja svoj rad, a negativno kada ga neko kritikuje, analazira i ukazuje na određene propuste.

  • Javni servis u stvari je omogućio predsedniku da uđe u svojevrsnu kampanju, a tek ćemo videti da li je to kampanja za nove predsedničke izbore, istakao je Gavrilović.

On je dodao da je, generalno, RTS u posmatranom periodu dominantno pozitivno izveštavao o svim akterima izuzev Stranke slobode i pravde i njenog lidera Dragana Đilasa, koji je sa 30 odsto negativno predstavljen. S druge strane neke stranke, poput Narodne stranke Vuka Jeremića, nisu ni pomenute na javnom servisu.

Ostali iz opozicije su predstavljani kao pozitivni akteri, ali sa dominantno malo vremena – „to ne prelazi ni minut“,  rekao je Gavrilović i dodao da RTS „očigledno“ ide linijom manjeg otpora.

izvor: N1/FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.