Branimir Kuzmanović: Sve što otmete od građana, vratićemo

Politika
Povodom rasprave o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama oglasio se predsednik Demokratske stranke za Beograd Branimir Kuzmanović, čije saopštenje prenosimo:

Davne 1889. u pokušaju da zemlju otetu od starosedelaca nasele pridošlim belcima, u saveznoj državi Oklahoma u Sjedinjenim Američkim Državama organizovana je „Velika trka za zemljom“. Tačno u podne 21. aprila 1889. hiljade ljudi su pohrlile da na ravnicama Oklahome pobodu svoju zastavicu. Onaj čija zastavica se uveče nalazila na parceli postajao je vlasnik zemlje.  

Pune 132 godine kasnije, 25.06.2021. na predlog Vlade Republike Srbije, u skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama koji u članu 25 navodi: „Vodno zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, do dana stupanja na snagu ovog zakona“. Čime su to beogradske reke zaslužile ovakav specijalni tretman?

Igrom slučaja, danom stupanja na snagu ovog zakona biće ozakonjeno ono što u svojoj bahatosti i potpunom preziru prema svakom javnom interesu na beogradskim rekama grade najviši funkcioneri Srpske napredne stranke već celu deceniju. Čak i na divljem zapadu, koji danas važi za pojam bezakonja, vojska je danima čuvala stražu na poljima Oklahome kako nikome ne bi palo na pamet da u trci vara tako što bi svoju zastavicu poboo pre početka trke.

U naprednoj Srbiji 21. veka policija čuva nelegalno izgrađene splavove porodice Nikolić, splavove koji se nalaze u zaštićenoj zoni Savskog nasipa, gde je njihova gradnja bila strogo zabranjena, kako bi se osnivaču Srpske napredne stranke garantovalo da će njegova divlja gradnja biti ozakonjena.

Ni porodicu Nikolić, ni Srpsku naprednu stranku nije briga što divlja gradnja na Savskom nasipu ugrožava gradsku odbranu od poplava kao i izvore vode koju piju Beograđani. Za nestašicu vode biće nam kriva suša. Kada nasipi popuste optuživaćemo „hiljadugodišnje vode“. U međuvremenu SNS će sve podrediti svojim glavnim ciljevima. Ozakonjenju nelegalnog. Legalizovanju otetog. Žrtvovanju javnog zarad privatnog.

Na Divljem zapadu doseljenici su otimali zemlju od starosedelaca. U Srbiji po meri SNS-a njihovi funkcioneri otimaće reke od Beograđana.

Zato danas poručujemo SNS-u: sve što otmete građanima, mi ćemo im vratiti. Vile na vodi neće postojati u zaštićenim zonama gradskih reka, ma koliko vaši poslanici glasali na zvonce za besmislene zakone kojima pokušavate da sebe proglasite za poštene ljude. Kao što se kupovinom diploma ne kupuje pamet, tako se ni besmislenim zakonskim odredbama od divlje izgrađenog i otetog neće napraviti pošteno stečeno i legalno. Odgovaraćete!

Foto: Dragana Udovičić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.