Brazilijana u Kragujevcu: Muzički ciklus u Srbiji i Crnoj Gori

Društvo

ArtLink, u saradnji sa Ambasadom Brazila, predstavlja muzički ciklus posvećen delima dva najznačajnija brazilska kompozitora, Karlosa Gomeša i Vila-Lobosa, kroz koncerte i radionice. Ovaj ciklus biće predstavljen u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Crnoj Gori.

Antonio Karlos Gomeš (1836-1896) bio je najistaknutiji brazilski kompozitor romantičnog perioda i jedini neevropski kompozitor uspešan kao operski kompozitor u Italiji. Heitor Vila-Lobos (1887-1959), brazilski kompozitor i dirigent, poznat je po sintezi stilskih karakteristika brazilske narodne i evropske akademske muzike.

Drugi ciklus radionica realizovaće se u Kragujevcu u saradnji sa Muzičkom školom „Dr Miloje Milojević” 17. maja 2024. godine. Radionica će se održati od 12 časova u prostorijama Muzičke škole, a poziv za zainteresovane učesnike je otvoren.

Koncert mladih umetnika održaće se istog dana, 17. maja, u 18 časova u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Nastupiće ArtLink gudački ansambl mladih virtuoza i Luz Azul – Bossa Nova Jazz Trio. Na programu će biti dela Karlosa Gomeša, Vila-Lobosa i bossa-nova aranžmani. Ulaz je slobodan.

Prvi ciklus radionica održan je u aprilu u Novom Sadu, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Asocijacijom gitarista Vojvodine. Nakon Kragujevca, ciklus će se nastaviti sa dva koncerta u Beogradu: 21. juna na Beogradskoj tvrđavi kod Pobednika i 7. septembra u naknadno najavljenom prostoru.

ArtLink poziva mlade umetnike soliste i ansamble da se prijave za radionice putem e-maila na office@artlink.rs. Prijave za radionice u Kragujevcu su otvorene do 16. maja, a za Beograd do 1. juna. Najbolji izvođači biće pozvani da nastupe na XII ArtLink festivalu 2024.

Muzički ciklus BRAZILIJANA u Srbiji i Crnoj Gori održava se uz podršku Ambasade Brazila i u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, Gradom Novim Sadom, Asocijacijom gitarista Vojvodine, Muzičkom školom „Dr Miloje Milojević” iz Kragujevca, Beogradskom tvrđavom i muzičkim školama u Beogradu. Umetnički direktor projekta je Jovanka Višekruna Janković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.