Kako se „istopio“ dnevni red maratonske sednice Skupštine Kragujevca

Grad Politika

Sa dnevnog reda sednice Skupštine grada, koja se danas održava u četvrtom nastavku,  vladajuća većina je povukla čak osam tačaka sa dnevnog reda, te su oko 16 časova preostale samo dve – izbori i imenovanja i odbornička pitanja.

Sa dnevnog reda su, pored ostalog, skinute izmene odluke o Gradskom veću, odluka o formiranju Gradskog štaba za vanredne situacije, izveštaj lokalnog ombudsmana, odluka o promeni radnog vremena trgovinskih , ugostiteljskih i zanatskih radnji…

Slađan Rakić iz Kragujevačke inicijative  je ocenio da se nikada ranije nije događalo da se sa dnevnog reda skine toliko veliki broj važnih odluka. To potvrđuje da aktuelna vlast ne može da funkcioniše,nema stabilnu većinu, zasednja su na ivici kvoruma,a odbornici većine pokazuju da nemaju strpljenja.

  • Od  njih bolje funkcionišu saveti  mesnih zajednica ili zadruge, ovakve stvari se tamo ne dešavaju, smatra Rakić.
  • Ovo u istoriji paramentarizma u našem gradu nije zabeleženo i ovo je mnogo velika sramota, poručio je za skupštonskom govornicom odbornik Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac.

Predrag Delić iz Narodnog pokreta Srbije je  rekao da se iz vlasti opoziciji stalno spočitava da zbog njenog delovanja ne mogu sve tačke da se pređu, a onda se izbacuju iz dnevnog reda.

On je zatražio od predsedavajuće zamenice predsednika Skupštine grada Anđelke Stojković da objasni  “ situaciju“ i odgovori da li će  tačke dnevnog reda koje su danas stavljene ad acta  biti vraćene na nekoj narednoj sednici ili neće.

Ona je odgovorila da je  sve bilo “ po Poslovniku“ , te da su tačke su skinute sa dnevnog reda bez rasprave.

Stojković je kazala da ona u ovom momentu ne zna da li će tačke biti vraćene na dnevni red na nekom od narednih zasedanja i da to zavisi od predlagača, koji je njih i povukao.

Podsetimo, današnja redovna sednica Skupštine grada je počela još 24. aprila kada je imala je 35 tačaka dnevnog reda, a usvojeno je tek pet za više od 17 sati zasedanja. Nju je obeležio bojkot svih opozicionih odbornika ćutanjem za govornicom.

Drugi nastavak iste sednice je zakazan za 10. maj kada za njeno održavanje nije bilo kvoruma, jer nisu došli odbornici većine predvođeni Srpskom naprednom strankom.

Na trećem nastavku sednice, koji je počeo juče, neke tačke su objedinjene, pa je dnevni red skraćen na 21 tačku, a usvojene su samo četiri za 16  sati rada parlamenta.

Na današnjem četvrtom nastavku sednice, posle višečasovnog rada, do sada su usvojene samo dve tačke, dok je deset skinuto sa dnevnog reda.

Sednica i dalje traje, a opozicija  vreme za diskusiju ponovo troši na ćutanje.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.