Budžet Kragujevca za 2022. rebalansom uvećan za 259 miliona dinara

Ekonomija Grad

Odbornici Gradske skupštine Kragujevca su usvojili rebalans budžeta za 2022. godinu kojim je on uvećan za 259 miliona dinara, odnosno 2,7 procenata.

Prvobitno planirani budžet za 2022. godinu bio je 9,55 milijardi dinara, a sada se uvećava na 9,81 milijardu.

Gradski većnik za finansije, Nenad Stanišić, rekao je na sednici da su razlozi za rebalans „brža dinamika i veći iznos u ostvarenju tekućih prihoda grada od onog koji je bio planiran“.

Stanišić je istakao rast poreza na dohodak za 588 miliona dinara ili 13 odsto, pa ukupno iznosi pet milijardi 69 miliona. Taj rast je, kako je rekao, „direktna slika dešavanja u ekonomiji Srbije“, ali i rezultat rada kragujevačke privrede, odnosno zapošljavanja i prosečnih plata na teritoriji grada.

Stanišić je kazao da je ostvaren i veći porez na imovinu u odnosu na plan: sa 1,37 milijarde na 1,56 milijardi, odnosno uvećenje iznosi 192 miliona dinara.

  • Svesni smo da je „broj nekretnina i broj kvadrata koji se oporezuje u našem gradu, sve veći i veći, što izgradnjom novih stambenih i poslovnih prostora, ali je to i rezultat rada lokalne poreske administracije koja širi poreski obuhvat na teritoriji Kragujevca, rekao je Stanišić.

Za više od dve godine, dodao je on, porezom je obuhvaćeno novih milion kvadratnih metara u više od 18.000 novih objekata u Kragujevcu koji su obuhvaćeni poreskim rešenjima.

Stanišić je istakao da su uvećani tekući prihodi uticali i na rast rashoda u istoj meri.

Naglasio je da će veća sredstva biti uložena u „očuvanje standarda građana“.

  • Rebalansom se uvećava izdvajanje iz budžeta za javni prevoz: umesto 600 miliona, koštaće 715 miliona dinara i to zbog rasta cena goriva. Ovim rebalansom Grad će izdvojiti 135 miliona dinara za plaćanje prve rate reprograma Grada s Energetikom iz 2019. godine i to će biti priliv koji će tom preduzeću (za isporuku toplotne energije) pomoći da zadrži postojeće cene grejanja i da ne bude poskupljenja, objasnio je Stanišić.

Najavljeno je i više sredstva za investicije, a Stanišić kaže da će oko 70 miliona više biti uloženo u rekonstrukcju saobraćajnica, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Nekadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, sada šef odborničke grupe Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija, poručio je gradskom većniku da je rebalans „profesionalno urađen kako treba“, ali da, kada se politika umeša „uopšte nije onako kako ste vi rekli“.

U vezi s uvećanjem prihoda od poreza na imovinu, odnosno novoizgrađenih nekretnina, Stevanović je rekao da grad pravi „modernu urbanističku falangu“ u Kragujevcu.

  • Da li je normalno da mi legalizujemo nešto što po meni nije za to? Sad vi meni pričate kako ste iz tih sredstava dobili neke veće prihode, a mi pravimo zgrade u neverovatnim okolnostima, deset metara široko, pedeset duboko, ko zna koliko visoko, kazao je Stevanović.

Odbornik „Alternative“ Nikola Nešić je od gradske vlasti tražio da odgovori kako je došlo do uvećanja poreza na dohodak u Kragujevcu i da li je na to uticala isplata otpremnina za Fijatove bivše radnike.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.