CRTA: O svakodnevnim političkim pritiscima na birače se ćuti

Društvo Politika

Prema istraživanju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora. O tom problemu se ćuti. Mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od ključnih nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) o političkim pritiscima, koje su sproveli tokom 2022. godine, u periodu pre i posle izbora. Prikupljena su svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

Rezultate su izneli sinoć u Kragujevcu, u okviru serije javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom „Čaj protiv političkih pritisaka“.

Iako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori. Žrtve pritisaka najčešće ćute u strahu od posledica, a deo javnosti na partijske zloupotrebe, ucene i „usluge“ gleda kao na pojavu koja se podrazumeva u „političkoj borbi“.

Fotografija: Lazar Novakoić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.