U Narodnom muzeju u Kragujevcu otvorena izložba „Tradicija vašara u Srbiji“

Grad Kultura Milica

U kragujevačkom Narodnom muzeju Šumadije otvorena je izložba „Tradicija vašara u Srbiji” koja prikazuje ovu pojavu i „instituciju” kroz decenije i vekove od samih njenih (pra)početaka.

Autori ovog projekta Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije su brojni etnolozi iz preko 35 muzeja i ustanova a koordinator Ivana Jovanović Gudurić. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture i infirmisanja a njen krajnji cilj je da vašar kao pojava bude upisan u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa poput slave ili kola.

Koncept izložbe ima cilj da najširu javnost upozna sa kontekstom vašara, istorijskim i društvenim razvojem kao i višeslojnim značajem vašara u narodnoj kulturi. Na ovaj način akcentuje se duga tradicija njihovog postojanja (obzirom da se pojava, širenje i transformacije vašara mogu pratiti od sredine 18.veka do danas) na prostoru čitave Srbije.

Saborovanje na našim prostorima ima dugu tradiciju. Od srednjeg veka saborima su nazivani opštenarodni skupovi koji su održavani kod crkava o velikim praznicima. Vremenom, oni postaju stecište trgovine, pa prerastaju u panađure. U našem narodu za ovakav oblik razmene dobara postoji nekoliko izraza: panađur (reč grčkog porekla), pazarište (reč turskog porekla) i vašar (koja je mađarskog porekla).

Fotografija: Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.