Da li će mlekari rešiti svoje višemesečne probleme saznaće se 18. maja kada će se sastati sa Aleksandrom Vučićem

Društvo

Danas neće biti održan najavljen protest mlekara ispred Predsedništva, potvrdio nam je predsednik uzgaivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević. Nakon jučerašnjeg razgovora sa Ivicom Kojićem, šefom kabineta predsednika i ministarkom Jelenom Tanasković dogovoreno je da se predstavnici mlekara sastanu u četvrtak, 18. maja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a od tog razgovora i ispunjenja njihovog zahteva zavisi dalje postupanje ugaivača goveda širom zemlje.

Naime, Palamarević je rekao da se na jučerašnjem sastanku razgovaralo o aktuelnim problemima u mlekarstvu koji traju duže vreme, a tiču se obustavljanja otkupa mleka i drastičnog obaranja cena koje su ispod nivoa isplativosti i rentabilnosti proizvodnje.

  • Bili smo blizu apsolutnog kraha da se većina gazdinstava zatvori i da se stoka proda na klanje i bili smo prinuđeni da radimo sve ovo što radili. Insistirali smo na sastanku sa predsednikom sve vreme i uslovljavali time da bi se postiglo rešenje i da bi spasio minimalni bazalni broj grla našeg stočnog fonda, to je broj koji ne sme više da se smanji ukoliko mislimo da održimo proizvodnju mlečnog govedarstva i govedarstva uopšteno.

Protest je trebalo da se održi danas u 13 sati ispred Predsedništva i na osnovu toga su i bili pozvani na razgovor, objašnjava Palamarević.

  • Mi kao proizvođači i predstavnici naših udruženja, nas trojica, nismo tražili od države nikakva davanja, to smo im jasno naglasili, od njih tražimo samo da zaštite domaću proizvodnju. Da bi to uradili oni treba da uvedu prelevman na tvrde sireve i mlečne proizvode koji se uvoze i moraju da maržu u trgovinskim lancima skinu na 10 posto. To znači da marže koje skinu na 10 procenata trgovinskim lancima automatski će značajno povećati kupovnu moć stanovništva koje će ubrzano potrošiti zalihe koje su oni uvezli ovih meseci, a uvođenje prelevmana do zaštitne cene, to bi značilo potpunu obustavu uvoza svih mlečnih proizvoda i praktično brzo rasterećenje tržišta, a samim tim i stabilizaciju cene mleka.

Njihov odgovor na ove zahteve bio je da se to teško može ostvariti zbog Evropske komisije, jer je naša država potpisala sporazum i na osnovu tog sporazuma, naglašava Milija Palamarević, „mi praktično nemamo pravo da to radimoˮ. Proizvođači insistiraju na tome, jer kako kažu, propašće, u pitanju je celokupno mlečno govedarstvo i govedarstvo cele zemlje.

  • Ne može jedna država da dozvoli da se ceo jedan stočni fond uništi zbog određenih sporazuma. Mora jednostavno da se nađe način na osnovu koga mora da se zahteva, traži i da opravdanje da mi ne možemo dopustiti da nam mlečno govedarstvo i govedarstvo u celini bude uništeno na teritoriji cele Srbije.

Palamarević ističe da su naišli na razumevanje i da im je gospodin Ivica Kojić obećao i u ime predsednika i u svoje ime da će Vučić ići za Brisel i da će pravdati prelevmane. Zakazan im je razgovor za 18. maj sa predsednikom, a nadaju se da će oni do tada imati konkretna rešenja u vezi sa trgovinskim lancima i uvođenjem prelevmana.

  • Ako se to desi, mi smo automatski zaštićeni i u nekom skorijem vremenu će se odmah osetiti boljitak.

Nakon konsultacija sa desetinama proizvođača, odlučeno je da se neće izaći na protest, sačekaće se sedam dana do razgovora. Ukoliko do rešenja dođe, dalje se neće organizovati protesti, već će se čekati stabilizacija tržišta, a ukoliko se ništa ne uradi, ponovo će doći do prosipanja mleka.

  • Evropska Unija treba da shvati da je u pitanju opstanak velikog broja porodica, da nije u pitanju nečiji hir ili naša nesposobnost, odnosno nesposobnost naših proizvođača da proizvedu mleko po jeftinijoj ceni po kojoj oni proizvode, a u stvari oni svoje prerađeno mleko predaju po jako nižoj ceni nego što je sama cena koštanja po litru mleka, što je praktično nemoguće, ali oni samo pravdaju troškove hranjenja svojih grla da bi rasteretili svoje tržište.

Na pitanje da li je počeo otkup mleka, Palamarević kaže da postoje proizvođači koji i dalje prosipaju mleko, nekim proizvođačima je otkazan otkup mleka, pa se snalaze i pokušavaju da jedan deo nose u gradove i tu prodaju, drugi to ne mogu da urade, nego se ono rasipa. Nada se da će se sve ovo ubrzo rešiti, jer je Ivica Kojić obećao da će stati iza svojih proizvođača.

Piše: Sandra Solujić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.