Danas blokada puteva, država nije ispunila zahteve za subvencije i premije

Društvo Ekonomija
  • Proizvodjači mleka će blokadom puteva u nedelju, 26. februara, protestovati u Šapcu i Mrčajevcima jer država nije ispunila njihove zahteve, rekao je vlasnik farme krava kod Pančeva i proizvodjač mleka Dejan Trajković.

On je posle pregovora u Beogradu predstavnika proizvođača mleka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima poljoprivrede i trgovine Jelenom Tanasković i Tomislavom Momirović, agenicji Beta rekao da su proizvodjači nezadovoljni jer nije ispunjen nijedan od zahteva.

  • Tražili smo da premije za mleko budu povećane sa deset na 20 dinara, subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000, da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru, i ništa od toga nije ispunjeno, rekao je Trajković.

Dodao je da je obrazloženje premijerke bilo da za veću finansijsku podršku proizvodjača mleka „nema novca u budžetu i da se stalno traži da država plaća njihove gubitke“.

Trajković je rekao da je podsetio Brnabić da je pre dve godine razgovarao s njom i upozorio da će se desiti problemi sa snabdevanjem mlekom.

On je rekao da od države proizvodjači traže da im urgentnim merama pomognu u dve uzastopne sušne godine, a da se zatim traže sistemska rešenja.

Naveo je da je država pre nekoliko dana donela parcijalne mere o povećanju premije za mleko sa deset na 15 dinara i subvencija po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, i o uvodjenju prelevmana (zaštitne uvozne takse) na uvoz mleka i sira iz zemalja EU.

  • Visina prelevmana je prihvatljiva, a za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila, ocenio je Trajković.

Osim toga, kako je rekao, prelevman nije donet za uvoz mleka iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, a Imlek ima mlekaru u Dubici u BiH i iz nje može da uvozi mleko i proizvode bez zaštitne takse.

Država, po njegovim rečima, nikakvim merama nije ograničila ni uvoz mleka u prahu.

Trajković je rekao da ni Brnabić, ni Tanasković ne razumeju da to što su ponudili subvenciju za kupovinu junica i steonih junica od po 100.000 dinara nije nikakva mera jer kada poljoprivrednici od proizvodnje mleka imaju gubitke, „ko će da kupuje junice i širi proizvodnju“.

Naveo je da su danas na sastanku bili i predstavnici najvećih mlekara i velikih trgovačkih lanaca, koji su uglavnom slušali pregovore.

Tekst i fotografije: Ozon press
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.