fotografije: Nenad Jakovljevic (www.nenadjakovljevic.com)

Deca na Oplencu razgovarala sa „Karađorđem“

Društvo Milica

Oplenac je na Sretenje vrveo od dece koja su došla da učestvuju u istorijskoj šetnji, isprate svečanu ceremoniju polaganja venaca i obiđu znamenitosti na brdu iznad Topole. Po izlasku iz mauzoleja sačekao ih je Karađorđe u svečanoj narodnoj nošnji, sa autentičnim jataganom i kuburom zadenutim za pojas. Deca su provela skoro čitavih 45 minuta netremice slušajući svaku reč Crnog Đorđa i postavljajući najrazličitija pitanja, od toga ko mu je najljući neprijatelj, preko raspitivanja o topovima, do toga zašto jedna šnicla nosi njegovo ime.

fotografije: Nenad Jakovljevic (www.nenadjakovljevic.com)

Ovaj nesvakidašnji prizor deo je programa Dečjeg Sretenja koji fondacija „Koreni“, pod pokroviteljstvom Njihovih kraljevskih visočanstava princa Mihaila Karađorđevića i princeze Ljubice Karađorđević, po prvi put organizuje ove godine.

Od 15. do 18. februara na Oplencu i u Karađorđevom gradu u Topoli održava se niz aktivnosti kroz koje će mališani bolje upoznati svoju istoriju i tradiciju. Kaligrafija, tradicionalno pojanje, tkanje, folklor, heraldika, ornamentika, samo su neke od tema kojima će se mališani školskog uzrasta baviti tokom malog raspusta. Za to vreme njihovi roditelji sa timom psihologa takođe će učestvovati u kreativnim radionicama, i razgovarati o tome kako se roditeljstvo menjalo tokom poslednja dva veka.

fotografije: Nenad Jakovljević (www.nenadjakovljevic.com)

Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica ovom prilikom je izjavila:

  • U doba kada se svi žalimo da deci koncentracija popušta i da ih je teško animirati bilo čime što se ne nalazi na ekranu telefona, videti na desetine dece kako sa punom pažnjom čitav školski čas slušaju, učestvuju i postavljaju kreativna pitanja, zaista je ohrabrujuće. Iskreno verujem da ako se deci priđe na pravi način, ako im se kvalitetan sadržaj predstavi kroz zabavu i interakciju, oni će ga oberučke prihvatiti. To je princip kog se pridržavamo na Dečjem festivalu Oplenac, i koji se za sada pokazao ispravnim i na Dečjem Sretenju. Radujem se nastavku programa, čeka nas tri dana veoma zanimljivih aktivnosti.

Dečje Sretenje je pilot projekat koji je izazvao veliko interesovanje roditelja i dece, te se organizatori nadaju da će postati tradicionalan događaj u Topoli sa povećanim kapacitetom za učešće mališana iz svih delova Srbije. Ove godine događaj se realizuje uz podršku Fortuna marketa i fabrike vode Palanački kiseljak.

Fotografije: Nenad Jakovljević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.