Finalni izveštaj Posmatračke misije Crte: Poraz države i vladavine prava

Društvo Politika

Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni – ocena je Posmatračke misije Crte, iznesena u Finalnom izveštaju o izborima održanim 17. decembra 2023. godine, koji je predstavljen danas na konferenciji za novinare u Beogradu. 

Na rezultate izbora su u prevelikoj meri uticale prednosti koje je vladajuća stranka stekla na rotivzakonit način, uz direktno saučesništvo više državnih institucija i organa vlasti – pre svega Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i organa pojedinih lokalnih samouprava. 
Na tužilačkim organima, pak, leži najveća odgovornost za cementiranje pogubnog principa nekažnjivosti pošto su ignorisali obilje dokaza i osnovanih sumnji o kršenjima zakona u izbornom procesu. 

 • Izbori su bili svojevrstan vašar bezakonja“, rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte, naglašavajući da se „pokretanje krivičnih i disciplinskih postupaka protiv nalogodavaca i izvršilaca kriminalnog rušenja integriteta izbora nameće kao ključni preduslov za svaki dalji razgovor o izbornom procesu.

Osim ustanovljavanja neselektivne odgovornosti za kršenja zakona, preduslovi za početak uspostavljanja integriteta izbora su i tačan birački spisak i značajno unapređenje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa – RTS i RTV. 

 • Upotreba države za partijske interese manifestovala se u širokom rasponu – od vanrednih
  budžetskih davanja do angažovanja državnih institucija u širenju govora mržnje i difamaciji
  opozicije“đ, rekla je Tamara Branković, zamenica šefa Posmatračke misije Crte, govoreći o
  brisanju granice između države i partije, kao jednom od glavnih obeležja izborne kampanje. 
 • Zbog kupovine glasova i cirkularnog glasanja (poznatijeg kao „bugarski voz“), Crta je policiji podnela veći broj prijava nego na bilo kojim ranijim izborima, rekao je Pavle Dimitrijević, šef Pravnog tima Crte. 

Osim za sedam slučajeva koji ukazuju na kupovinu glasova, Crta je podnela i prijave za napad i zastrašivanje njenih posmatrača, kao i pet krivičnih prijava protiv NN lica u vezi s nezakonitim manipulacijama biračkim spiskom. 

Takođe, Crta je podnela 85 prijava za različite nepravilnosti Agenciji za sprečavanje korupcije, REM-u i Nadzornom odboru za izbornu kampanju. 

 • Izborni inženjering, odnosno organizovane migracije birača i manipulacije biračkim spiskom, najvidljivije na beogradskim izborima, nisu jedini izborni poraz države i vladavine prava, rečeno
  je na predstavljanju Crtinog izveštaja. 

Dokumentovani su i beskrupulozni pritisci na birače, falsifikovanja potpisa podrške kandidovanim
listama, zloupotrebe ličnih podataka građana, lažiranje datuma objave rezultata u Službenom
listu grada Beograda…
Hronični problemi izbora u Srbiji, poput medijske neravnopravnosti,
zloupotrebe javnih resursa i funkcija i političkog klijentelizma, takođe su bili još izraženiji nego
ranije. 
Po nalazima Posmatračke misije, ozbiljnih neregularnosti bilo je na 13 odsto biračkih mesta na
parlamentarnim  i čak na 21 odsto birališta na beogradskim izborima
.

Kompletan izveštaj dostupan je na ovom linku.

Tagovi:

1 thoughts on “Finalni izveštaj Posmatračke misije Crte: Poraz države i vladavine prava

 1. Nije ovo poraz države. Država je poražena još 2012 godine kada je SNS došla na vlast. Malo njih je tada shvatilo da su pobedili krimosi i politički propaliteti iz devedesetih koji su bili direktno odgovorni za sunovrat države u vreme Miloševića. Ovo danas su samo posledice te njihove velike „pobede“. Tada su poluge vlasti, na svim nivoima, dobili oni najgori u Srbiji. Oni što nikada u nekoj normalnoj državi ne bi ni došli u priliku da odlučuju o sudbini države i naroda, dobili su apsolutnu vlast i krenuli sa uništavanjem teško stečenih demokratskih vrednosti i sa ponovnim uspostavljanjem mraka iz devedestih. Danas imamo umesto Srbije, malo umivenu, evropsku Severnu Koreju gde se polupismeni narod (koji je u većini) klanja svom velikom Vođi i kao hipnotisan redovno sluša njegove lagarije i ostale baljezgarije. To je Srbija danas…poražena, ponižena i osramoćena. Zemlja bez budućnosti iz koje mladost beži, a oni drugi i normalniji što ostaju (koji su u manjini) više nemaju nade, ali nemaju ni gde da odu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.