Deca sa Kosova otvorila šesti Dečji festival na Oplencu

Društvo Milica

Oplenac je proteklog vikenda bio najposećenija porodična destinacija u Srbiji. Šesti Dečji festival izveo je u prirodu mališane iz svih krajeva Srbije i na dva dana ih odvojio od ekrana, video igrica i mobilnih telefona. Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica Karađorđević istakla je da je ova manifestacija prvobitno osmišljena kao lokalni događaj namenjen deci, ali je tokom godina prerastao u porodični dan u prirodi:

  • Kada smo osnovali Festival pre šest godina, želeli smo da deci priuštimo jedan dan u prelepoj prirodi dok usvajaju nove veštine. Od tada do danas Dečji festival Oplenac je prerastao u dan za porodicu tokom kog mališani uče kroz igru, razvijaju svoje mentalne i fizičke sposobnosti, i usvajaju kvalitetne životne vrednosti, kako bi kući otišli inspirisani željom da nastave da se bave nekom od aktivnosti koje su isprobali na Oplencu. Tako želimo da ih podstaknemo da češće borave u prirodi, da se više kreću i da uvek istražuju nova interesovanja.

Šesti po redu Dečji festival Oplenac održan je 16. i 17. 9. na Oplencu iza crkve Svetog Đorđa u organizaciji fondacije „Koreni“ koja je pod pokroviteljstvom Njihovih kraljevskih visočanstava princa Mihaila i princeze Ljubice. Festival su svečano otvorili predstavnici hora „Car Dušan“ iz Štrpca podizanjem zastave u Karađorđevom konaku u Topoli, a njihova interpretacija pesme „Crven cvete“ u okviru svečane priredbe dao je naročito emotivnu notu celom događaju. 

Pod sloganom FestivalaU zdravoj sredini rastu zdrava deca“ na Oplencu je mališanima bilo dostupno više od 65 različitih aktivnosti na otvorenom koje stimulišu razvoj mentalnih i fizičkih veština. Najpopularniji su kao i prethodnih godina bili jahanje, streličarstvo i senzorna šuma namenjena maloj deci i deci sa razvojnim poteškoćama.

Gužva je bila i na štandu Zoo vrta Palić gde su deca mogla da se upoznaju sa egzotičnim životinjama, ali i na kreativnim radionicama gde su deca crtala, čitala, pisala i učila kaligrafiju. Naučni eksperimenti, viteško borenje i radionica zaboravljenih igara upotpunili su program, dok je najviše osmeha izazvala trka beba koje su bodrile deci omiljene VodaVoda vodica maskote. Učešće u festivalu, pored ostalih, uzeli su i Prirodnjački centar Srbije, Mensa Srbije, NTC program učenja, hor „Ison“ i mnogi drugi. 

Najmlađi posetioci su se i ove godine zadržali na štandu Moje kravice gde su mogli da razvijaju svoje kreativne veštine, okušaju se u igri pamćenja i probaju Moja Kravica D3 mleko, proizvod koji je posebno obogaćen vitaminom D3 kako bi podržao rast i razvoj dece.

  • Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da podržimo Dečiji festival na Oplencu, događaj koji donosi radost i osmeh našim najmlađim sugrađanima. Kompanija Imlek tradicionalno pruža podršku manifestacijama u okviru koje deca imaju priliku da iskažu svoj talenat kroz umetnost, kulturu i sport, a naši proizvodi idealan su saveznik na tom putu. Izuzetno smo srećni što smo imali priliku da stvaramo najlepše uspomene sa svim posetiocima Dečijeg festivala na Oplencu, izjavio je Jovan Bugarčić, direktor marketinga kompanije Imlek.

Više od 17.000 posetilaca je provelo zabavan i ispunjen dan na Oplencu, a preko 400 volontera se postaralo da deca nešto i nauče dok se dobro provode. Koordinator volontera na Festivalu, Đorđe Gojković na tu temu izjavio je:

  • Ponosan sam na to što Festival, već šestu godinu zaredom, u organizacionom aspektu, u velikoj meri počiva i na zaslugama volontera.

Ulaz je bio besplatan kao i skoro sve aktivnosti na Festivalu, a sve donacije prikupljene na Festivalu biće usmerene ka izgradnji igrališta za decu u Topoli.

Fotografije: Nenad Jakovljević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.