Dr Dragan Delić: Izmene Krivičnog zakonika neće rešiti suštinske probleme u zdravstvenom sistemu

Politika

Narodni poslanik Srbija centra prof. dr Dragan Delić izjavio je povodom najava izmena Krivičnog zakonika prema kojem će napad na zdravstvenog radnika biti krivično delo, da je to najlakše sprovodiva mera, ali da neće rešiti suštinske probleme u zdravstvu.

  • Strašno je što Krivični zakonik mora da štiti zdravstvene radnike od pacijenata. U temelju zdravstvenog sistema je uzajamno poverenje i poštovanje između zdravstvenih radnika i pacijenata i to je dvosmerna ulica. Ako ona ne funkcioniše ceo temelj se urušava, rekao je Delić u novom danu na N1.

On je napomenuo da su u Srbiji neophodne analizae komora zdravstvenih radnika koje nedostaju.

  • Treba videti za poslednjih deset godina šta se dešavalo u zdravstvenom sistemu Srbije, koliko je bilo napada na zdravstvene radnike, koji su bili motivi, koji uzroci, posledice, kazne… Moramo da napravimo analizu da bismo shvatili taj problem u punoj svojoj težini i značaju. Jedino tako možemo da predložimo mere. Najlakše je sprovesti zakon.

Delić je dodao da izmene Zakona neće promeniti položaj zdravstvenih radnika.

  • Ima mnogo problema poput organizacije i rukovođenja zdravstvenog sistema, uslova u kojima lekari rade, kako su nagrađeni zdravstveni radnici. Ima mnogo faktora koji utiču na ponašanje zdravstvenih radnika i na povratnu reakciju koja postoji kod osiguranika.

On je istakao da je glavni problem raskorak između proklamovanih prava i prihoda koji ne mogu da prate ta prava.

  • Naši prihodi po glavi stanovnika, po osiguraniku su sedam puta manja nego u Evropi. Trenutno je u Srbiji 18 odsto neosiguranih lica, a država je obavezna da te troškove zdravstva pokriva. A država uplačuje samo 1,65 odsto uskupnih troškova. Sve što uplaćujemo odnosno naša sredstva koja treba da budu namenjena nama, ide neosiguranim licima.

Prema njegovim rečima rešenje za unapređenje celog zdravstvenog sistema je nova zdravstvena politika.

  • I to je moguće za 3 – 5 godina. Promenićemo i način finansiranja zdravstvenog sistema. Ljudi moraju da znaju koliko uplaćuju i koliko troše. To se može postići jednogodišnjim izveštajem. Predlažemo i jedinstveni zdravstvenim sistem koji će obuhvatiti i privatni i vojni i državni, da osoba sa svojim osiguranjem može da bira kod kog će lekara ići, zaključio je prof. dr Delić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.