Dragan Ilić za “Probudi se”: Možemo da budemo zlatna koka srpske privrede, a preti nam stečaj

Društvo Ekonomija

Kragujevački oružari, nezadovoljni stanjem u fabrici, višemesečnim neimenovanjem generalnog direktora, isplatom 70 odsto zarade umesto punog iznosa i neuplaćenim doprnosima, stupili su u zakonski štrajk upozorenja. Sindikati sumnjaju da se ovakvim odnosom države prema namenskoj industriji u Kragujevcu, najstarija fabrika u Srbiji priprema za privatizaciju, pa pozivaju nadležne da se ne odriču proizvodnje, koja bi kako kažu, mogla da donosi “ogromne devizne prihode državi”.

U fabrici „Zastava oružje“ zaposleno je 2.350 radnika, a nedavno su se ovi radnici našli na udaru kritike predsednika Aleksandra Vučića, koji ih je okarakterisao kao “neradnike”.

Vučić je izjavio da u fabriku, dnevno,  na posao ne dolazi 669 zaposlenih i naveo da mnogi „žele da budu u stalnom radnom odnosu“, a kada dođe leto, otvaraju bolovanje, da bi radili sezonske poslove.

Na ove izjave, reagovao je predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić, koji je u Jutarnjem programu “Probudi se”, demantovao predsednika i dodao da “predsednikovi savetnici ne raspolažu tačnim podacima”.

Ilić je rekao da je broj odsutnih radnika na dnevnom nivou 354 i da je to “jedini tačan podatak”, te da ni za vreme pandemije, kaže, nije odsustvovalo po 700 ljudi, koliko je naveo predsednik.

On smatra da je plasiranje takvih informacija “bacanje prašine u oči” srpskoj javnosti i kako je istakao, skretanje pažnje s realnih problema.

Fabrika nema generalnog direktora
  • Ovo je već peti mesec kako fabrika nema generalnog direktora i izvršnog direktora. To u najnegativnijem obliku donosi posledice po fabriku. Mi smo ovih dana imali obustave rada u većem broju celina, socijalni nemiri će sigurno eskalirati tokom sledeće nedelje. Zarade koje su nam isplaćene 20. nisu bile u celosti, ne uplaćuju nam se doprinosi. Zaposleni više nisu spremni to da trpe. Oni traže radikalne akcije od sindikata, opisao je Ilić trenutno stanje.

Dodaje, da zaposleni i fabrički sindikati, traže da se državni zvaničnici izjasne zbog čega je fabrika dovedena u ovakvo stanje.

Očekuju odgovore zbog čega su u fabrici napravljeni dugovi, zašto nema uposlenosti i zašto je fabrika  spala na nivo “koji je nezabeležen u novijoj istoriji”.

  • S obzirom na to da je država većinski vlasnik, zaposleni traže da se državni zvaničnici pozitivno izjašnjavaju o fabrici. Ove godine obeležavamo 170 godina postojanja. Imajući u vidu značaj proizvodnog programa koji imamo u ovom trenutku, kao i na budući značaj, jer se u fabrici razvijaju vrlo značajni projekti koji će državi doneti velike devizne prihode, tražimo da nam predsednik odgovori zbog čega smo u teškoj situaciji, poručio je Ilić i istakao da Zastava oružje ima potencijal da poboljša privredni položaj Kragujevca, ali i privredni i vojno odbrambeni značaj cele države.
“Nad fabrikom visi stečaj i privatizacija”

Ilić navodi da u fabrici postoji “pretnja” od privatizacije, a do takve situacije, kaže on, dovela je “nakaradna politika Nadzornog odbora koji su delegirali Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane”.

Kaže i da su sindikati godinama ukazivali na propadnje fabrike zbog takve poslovne politike, ali da “niko nije čuo njihove primedbe”.

  • Ovde se drastično krše zakoni, krši se Zakon o privrednim društvima, krši se Statut preduzeća. Fabrika sada nema zakonskog zastupnika u skladu sa zakonom i postoji realna mogućnost da za tri meseca odemo u stečaj. Privatizacija ovakvog preduzeća ništa dobro ne bi donela, ni zaposlenima ni državi, ukazao je Ilić.

Prema njegovom mišljenju Zastava oružje treba da ostane u državnom vlasništvu.

  • Ne treba srljati po svaku cenu i privatizovati preduzeće, koje može da bude zlatni rudnik i zlatna koka ove države. Fabrika može da donosi ogromna finansijska sredstva, koja bi bila usmerena u opštu dobrobit, a ne na bogaćenje privilegovanih pojedinaca, koji će imati pravo da otkupe deo paketa akcija države koji bude ponuđen za prodaju, zaključio je sindikalac Zastava oružja.
Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Fotografija: Branko Vučković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.