Mesto: Beograd Datum: Sun Nov 27 13:30:47 CET 2022 Dogadjaj: POLITIKA – Konferencija za novinare potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića i generalnog sekretara Peđe Mitrovića na temu „Budžet za 2023. i Zakon o porezu na ekstraprofit. Fotoreporter: Milica Vučković Ličnosti: Dušan Nikezić Izvor: FoNet

Dušan Nikezić: Za deset godina zadužili ste zemlju 20 milijardi evra

Politika

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić poručio je ministru finansija Siniši Malom da bi uspeh Srbije predstavljalo vraćanje duga, a ne novo zaduženje od 1,75 milijardi dolara, za koje ministar tvrdi da je „veliki uspeh za sve građane Srbije“.

  • Na žalost, ovom skandaloznom izjavom samo ste potvrdili katastrofalno stanje u srpskim javnim finansijama, zbog kojeg ste zemlju zadužili preko pet milijardi evra samo u poslednja četiri meseca. Sve što radite i gradite, plaćate isključivo iz zaduženja. Za deset godina ste zadužili zemlju 20 milijardi evra, pa će u ovoj godini javni dug preći 35 milijardi evra, a svako domaćinstvo u Srbiji dugovaće 15.000 evra, naveo je Nikezić.

Dodao je da će samo za kamate Srbija u ovoj godini platiti 1,22 milijarde evra, gotovo isto koliko su sva socijalna davanja države: za decu, porodilje, učenike, studente, za nezaposlene, za raseljene, za siromašne, za borce i invalide.

„Konačno, to je i razlog što se Srbija, od 51 evropske države, nalazi u neslavnom društvu Azerbejdžana, Jermenije, Moldavije i Severne Makedonije, zemalja koje su zbog finansijskih problema bile prinuđene na aranžman sa MMF-om“, rekao je Nikezić, navedeno je u saopštenju.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da je Srbija ostvarila „ogroman uspeh na međunarodnom tržištu kapitala“ uz nikada veće interesovanje investitora da ulažu u hartije od vrednosti, što je pokazatelj ne samo ekonomskih rezultata do sada već i poverenje u ono što Ministarstvo planira.

Piše: Beta
Fotografija: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

1 thoughts on “Dušan Nikezić: Za deset godina zadužili ste zemlju 20 milijardi evra

  1. To sto Mali i Vucic izjavljuju pokazuje da jednostavno u njihovim razmisljanjima, brigama i racunicama NAROD NE POSTOJI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.