Edukativne radionice za srednjoškolce posvećene zaštiti životne sredine

Društvo Grad

Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu juče je započeo edukativni ciklus radionica za srednjoškolce sa teritorije grada Kragujevca posvećene zaštiti životne sredine.

Učenici srednjih škola sa teritorije grada Kragujevca imaće priliku da u okviru edukativnih radionica saznaju više o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja.

Edukativni ciklus je podeljen u nekoliko tematskih segmenata koji se trenutno ističu kao najznačajniji sa apsekta zaštite životne sredine: cirkularna ekonomija, održivi razvoj, energetska efikasnost, i backcasting: dugoročno planiranje zdravih i zelenih urbanih sredina.

Cilj prve realizovane radionice Cirkularna ekonomija bio je upoznavanje polaznika sa temom cirkularne ekonomije, kao i upoznavanje učesnika sa različitim načinima održivih i cirkularnih stilova života. Trenutno, u svetu, kao i u Republici Srbiji, i dalje je dominantan linearni model ekonomije koji se zasniva na principu uzmi, napravi, iskoristi, odbaci, ali ovakav model je ekološki, socijalno i ekonomski neodrživ u dužem vremenskom periodu. Stoga, oslanjajući se na činjenicu da otpad ne postoji u prirodi zato što postoje kružni tokovi prirodnih materijala, formiran je koncept cirkularnog ekonomskog modela, koji predstavlja regenerativnu alternativnu trenutno neodrživom potrošački orijentisanom društvu, a u okviru kog se transformiše funkcija resursa u privredi – otpad iz fabrike postaje vredna sirovina u nekom drugom proizvodnom procesu, a sami proizvodi mogu biti popravljeni, ponovo iskorišćeni ili unapređeni umesto da budu (od)bačeni.

Radionice će se održavati sredom od 19 časova u Svečanoj sali objekta B Fakulteta inženjerskih nauka.

Zainteresovani srednjoškolci mogu se za radionice prijaviti pomoću e-mail adrese: izzs.finkg@gmail.com ili instagram naloga https://www.instagram.com/izzsfin/

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.