Saopštenje pokreta Srbija centar-SRCE: Službeni glasnik u naprednjačkim raljama

Politika

Javno preduzeće Službeni glasnik, jedan od najuglednijih izdavača u Srbiji, poznat po publikovanju naučnih monografija i stručnih knjiga renomiranih autora, postalo je naprednjački Eldorado. Poput mnogih javnih preduzeća koja su postala partijski uhljebi i žarišta klijentelizma, ni JP Službeni glasnik nije izuzeto iz lanca malverzacija ovog režima. Naprednjački kleptokratski režim obilato koristi državne resurse (državne institucije i javna preduzeća) zarad ostvarenja užegrupnih interesa i sopstvene političke promocije. Empirijski dokaz za to je i slučaj EPS, za čiji krah niko ne snosi odgovornost, a tužiteljke koje otkrivaju nepravilnosti u njegovom poslovanju bivaju izložene političkoj šikani. Posledica navedenog je nanošenje enormne finansijske i poslovne štete datim preduzećima kao i urušavanje njihovog kredibiliteta.

Ilustrativan primer navedenog mehanizma predstavljaju javne nabavke PIO fonda RS za usluge štampanja Vodiča za penzionere i koverti za otpremu štampanog materijala (Vodiča). Usluga štampanja vodiča za penzionere (redni broj 7. u godišnjem Planu nabavki PIO JN – ugovor zakljucen 27.01.2023) iznosi 79.084.800,00 dinara sa PDV. Troškovi koverti za otpremu štampanog materijala (redni broj 98 u godišnjem Planu nabavki PIO JN – ugovor zaključen 01.02.2023.) iznose 10.880.000,00 bez PDV. Za ove navedene nabavke, u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva utrošeno je 76.784.000,00 dinara bez PDV, odnosno 92.140.800,00 dinara sa PDV, tj. oko 788.000 EUR. Usluga štampanja Vučićevog Vodiča za penzionere, u tiražu od 1.600.000 primeraka, po ugovorenoj ceni od 49,43 din po primerku je neopravdano niska cena za oko 20 puta (2000 %). Ova cena je znatno niža od prosečne realne cene štampanja ovakve vrste publikacije, koja kod štamparskih firmi iznosi oko 800-900 dinara po primerku.

Dakle, Službeni glasnik je po diktatu Vlade RS, a na osnovu „predloga“ Ministarstva za rad, u cilju promovisanja Vučićeve nastupajuće kojekuda Srbijom turneje, direktno doveden u poslovni gubitak. Vučićevu promociju među penzionerima, kao uvertiru u najavljenu turneju, u iznosu od 788.000 EUR platili su poreski obveznici i korisnici penzija, iz njihovog fonda. Vodič za penzionere je ulaznica za generalnu probu Vučićeve turneje pod nazivom „Narodni pokret za državu“, kojom želi da pilatovski opere ruke od odgovornosti za loše vođenu kosovsku i svaku drugu politiku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.