Fijat plastik pozvao sindikalce na sastanak

Ekonomija Grad

Članovi Samostalnog sindikata Fijat plastika dobili su danas poziv da se tokom sutrašnjeg dana konačno sastanu sa menadžmentom Fijata.

U pozivu stoji da članove Samostalnog sindikata pozivaju povodom „diskusije o aktuelnoj situaciji“.

Inače, deo radnika „Fijat plastika“ štrajkuje još od februara zbog kršenja Zakona o radu i Zakona o štrajku koje je, po njihovom mišljenju, menadžment grubo prekršio.

U rešenje ovog spora uključili su se od prošlog meseca i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i, njenim posredstvom, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Do sada, za više od pet meseci od početka štrajka, nikakvih pomaka nije bilo u rešavanju problema u „Fijat plastiku“.

  • Nadam se da će me obezbeđenje sutra pustiti u Upravnu zgradu Fijata jer smo dobili zvaničan poziv na razgovor – kaže predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković u izjavi za Danas. Miljkoviću, inače, Fijat ne dozvoljava da uđe u fabriku iako bi, kako navode štrajkači, po zakonu morao da mu omogući pristup fabrici.

Kako su juče istakli u Štrajkačkom odboru, Fijat nastavlja da krši radnička i kada su u pitanju uslovi rada u proizvodnim halama jer su radnici primorani da rade na temperaturama mnogo većim od dozvoljenih (od 15 do 28 stepeni Celzijusa).

Štrajkački odbor je u juče obavestio poslovodstvo i javnost da su u halama Fijat plastika postavili termometre i da će radnici obustaviti rad ako temperatura pređe 30 stepeni.

piše: Zoran Mišić za list Danas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.