Fijatovi radnici iz Kragujevca dolaze sutra u Beograd da protestuju

Grad

Fijatovi radnici krenuće sutra autobusima za Beograd gde će protestovati i organizovati blokade, jer Vlada Srbije nije ispunila ni jedan njihov zahtev u vezi sa njihovim budućim radnim statusom.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike „Fijat plastik“ Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da će se radnici okupiti u 10 časova ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu odakle će autobusima i o svom trošku krenuti na protest u Beograd.

  • „Ukoliko nas policija zaustavi i ne dozvoli da idemo za Beograd, mi ćemo ući u fabriku, blokiraćemo je da niko neće moći ni da udje ni da izadje“, poručio je Miljković.

On je rekao da su radnici revoltirani, jer ih je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić „sve slagala“, navodeći da se ona sa njima „igra gluvih telefona“.

  • „Obećala je da će da nas obavesti o broju radnika koji su se prijavili za odlazak u inostranstvo, ali do danas to nije učinila. Nemamo ni pisane garancije o našim zahtevima. Slagala je i za odredjene zaštićene grupe radnika, mislim na roditelje koji su u procesu veštačke oplodnje, jer se izuzeće odnosi samo na žene, ali ne i na muškarce koji učestvuju u tom procesu“, rekao je Miljković.

Dodao je da su joj radnici verovali, ali da ih je izneverila i poručio je: „Sram je bilo“.

On je napomenuo i da radnici na protest odlaze autobuskim prevozom koji sami plaćaju i istakao da ih je „izdala sindikalna baza“ koja im nije pomogla.

  • „Ljubisav Orbović je izdao radnike Srbije, nije čak dao ni dao podršku našim radnicima“, rekao je Miljković i pozvao predsednika Samostalnog sindikata Srbije da im se sutra pridruži na protestu u Beogradu.

Tokom pregovora sa vladom predstavnici radnika su istakli četiri zahteva.

Traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Zahtevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbedjene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Za sve ove zahteve radnici traže pisane garancije.

Izvor: Beta/Gordana Mirović

Foto: Lazar Novaković

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.