Grad ponudio razmenu placeva investitoru na jezeru Bubanj

Ekonomija Grad Video

To je za Glas Šumadije potvrdio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji kaže da su već vođeni razgovori sa investitorom:

  • Kao što nam je cilj da zaštitimo interese građana, iako nemamo obavezu, cilj nam je da zaštitimo i svakog investitora, da niko ne trpi štetu. Ponudili smo razmenu lokacija u visini vrednosti koju je investitor dao za to zemljište. Ponuđena je druga gradska lokacija koja se prodaje, koja bi, možda, dozvoljavala i veću spratnost. Preko toga ne možemo da idemo, jer ne možemo u razmenu da nudimo skuplje i veće lokacije. Smatramo da nije u redu da neko kome pokušavamo da pomognemo da ne bude oštećen, profitira na transakcijama sa gradom. Jer taj novac nije ni moj, ni većnika, niti odbornika… Reč je o imovini svih Kragujevačna, kaže Dašić.

Dašić podseća da je reč o privatnom zemljištu koje je u trenutku kupovine već bilo u privatnom vlasništvu, ali tvrdi da investitor nije dobio lokacijsku i građevinsku dozvolu:

  • Ustavom je zagarantovano pravo na svojinu i niko ne može da zabrani investitoru da ogradi parcelu ili uklanja površinski humusni sloj zemlje. Ali, gradnja na određenoj lokaciji može da se vrši isključivo u skladu sa Planom detaljne regulacije i uslovima koji se dobiju. A privatni investitor do sada nije dobio ni lokacijske uslove ni građevinsku dozvolu, s obzirom da se nije obratio Komisiji za planove.

Podsetimo, Glas Šumadije je već pisao da je reč o izgradnji na parceli koja se nalazi na Lepeničkom bulevaru, tačnije bulevar je sa jugoistočne strane. Reč je o parceli koja je prema katastru gradsko građevinsko zemljište, a svojinski pripada Društvu sa ograničenom odgovornošću „Just naturale d.o.o.“ koja svoje sedište ima u korporativnoj kancelariji u ulici Jovana Ristića.

UP za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju višeporodičnog poslovno-stambenog objekta na kp.br. 10825/21 KO Kragujevac 4

Pre deset dana preduzeće „Just naturale d.o.o.“ je ogradilo plac, ali su za Glas Šumadije u toj firmi rekli da poštuju sve pravne propise, kako republičke, tako i gradske. Tvrde da su se stekli svi uslovi da se usvoji projektno tehnička dokumentacija, ali da su „usmeno obavešteni“ da gradska Komisija za planove „neće raditi do izbora novog gradskog urbaniste.

Inače, grad Kragujevac će pokrenuti inicijativu za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“, a na osnovu jednoglasne odluke odbornika Skupštine grada (petak, 26. mart). Inicijativa će biti upućena Zavodu za zaštitu prirode Srbije radi izrade Studije zaštite kojom se utvrđuju vrednosti tog područja.

  • Odluka je u interesu svih Kragujevčana i mi ćemo se potruditi da je sprovedemo do kraja, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić.
  • Zahvaljujući ovoj odluci potrudićemo se da stavimo tačku, da zaštitimo jezero Bubanj i od nas samih, ali i od svih budućih vlasti, istakaoje Dašić.

Dašić je u izjavi za Glas Šumadije rekao i da je jezero Bubanj „kragujevački dragulj“, što je i jedan od razloga da se pristupi izradi novog Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“. Postojeći PDR iz 2013. godine podrazumevao je neki vid gradnje, ali ne stambenih objekata.

  • Jezero kao takvo mora da ima neke sadržaje i verujem, kazao je Dašić, da su stručnjaci koji su radili PDR na tom mestu videli neki restoran ili hotel. Dozvoljena visina objekta bila je P+4. Novim PDR – om želimo približnije da odredimo šta može od sadržaja da se ponudi na jezeru, a šta jednostvano nije moguće, poručio je gradonačelnik Dašić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.