Gubitaši među kragujevačkim javnim preduzećima

Ekonomija Grad

Zvanično grad Kragujevac od 30 javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća, ustanova i privrednih društava čiji je osnivač ima samo dva gubitaša koji su u 2021. godini negativno poslovali. To su JKP „Vodovod i kanalizacija” sa minusom od 211 miliona dinara i Javno stambeno preduzeće sa gubitkom od 2,7 miliona dinara. 

Kada se pogleda taj odnos gubitaša i ukupnog broja firmi onda ocena predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića na poslednjoj sednici ovog tela da to pokazuje dobro poslovanje gradskih firmi, jer su „samo” dve u minusu, može da zvuči ubedljivo. Međutim, ako se uzme u obzir da je „Vodovod” jedno od dva najveća i najznačajnija gradska javno komunalna preduzeća sa velikim brojem zaposlenih, onda se slika menja.

Kada se tome doda da je najveće Javno komunalno preduzeće „Šumadija” nastalo objedinjavanjem više firmi, pokazalo pozitivan rezultat za prošlu godinu, ali da opozicioni predstavnici, pa i jedan do skoro važan član vladajuće SNS u gradskoj Skupštini, uzimaju ovaj podatak sa rezervom i tvrde da je i ta firma u velikoj krizi, onda ocena sa početka o uspehu gradskih firmi u vremenu velike krize na svetskom nivou ne zvuči tako optimistično.  

Dalibor Jekić: Sedam puta se javljao za reč
Kredit za likvidnost

Na samoj sednici Skupštine grada prošlog petka Dalibor Jekić, predsednik GO stranke Slobode i pravde i narodni poslanik izazvao je povećanje tanzija jer se, po sopstvenim rečima, sedam puta javljao za reč i kritikovao način na koji gradska vlast vodi dve najveće komunalne firme. 

 • JKP „Šumadija” zvanično ima dobit od 9,8 miliona dinara, ali to nije tačno jer „Šumadija” ne bi uzimala kredite za održanje tekuće likvidnosti da posluje pozitivno. Kako funkcioniše ovo preduzeće vidi se na teritoriji celog grada. Da li oni ispunjavaju obaveze i da li su građani zadovoljni njihovim uslugama, a evidentno je da nisu. Puni kontejneri, do polovine jula nepokošena trava, a najevidentnije je loše stanje ulica, i to onih ključnih, kao što su Zmaj Jovina, Radoja Domanovića, Bulevar kraljice Marije, Kraljevačkog bataljona, Nikole Pašića, a da ne pominjem ulice u prigradskim naseljima Uglješnica, Erdeč, Pivara“, kaže Jekić. 

On navodi da „Šumadija” može knjigovodstvenim dovijanjem da prikazuje dobit, ali da je stanje u preduzeću alarmantno i da treba da se obavi konsolidacija poslovanja i da se što pre preduzmu ozbiljne mere, kako bi se umanjile buduće loše posledice ovakvog poslovanja. 

 • Ne treba zaboraviti da je najveća funkcija JKP „Šumadije” Gradska tržnica, koja ne radi već treću godinu i da su umanjeni prihodi na osnovu toga osam miliona dinara mesečno. Toliko bi se prihodovalo od izdavanja tezgi. Za ovaj period su izostali prihodi od oko 250 miliona dinara, a samim tim je Tržnica ostala bez značajne dobiti. Pitao sam gradonačelnika i direktora preduzeća ko je odgovoran i kada će zgrada pijace proraditi. Nisam dobio odgovor, kaže Jekić. 

On se pita da li je moguće da smo oskrnavili objekat pod zaštitom samo da bismo dobili neki supermarket u delu gde je prvobitno bila planirana garaža. Sa druge strane Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti smatra da „Šumadija” dobro posluje, iako je uzimala kredite za likvidnost. On navodi da su krediti normalna stvar u svakom poslovanju, da nije ništa negativno i da se uzimaju investicioni i krediti za likvidnost. To nije odraz da je preduzeće neodrživo, komentariše većnik. 

 • U svakom poslu dolazi do raskoraka u fakturisanju i naplati, a kontinuitet firme mora da se održi. Postoje velika potraživanja prema građanima i velika odstupanja u ceni materijala, kao i svih stvari neophodnih u poslovanju koje utiču na finansijsku razliku. Nije moguće to preliti na krajnjeg potrošača, a nekad preduzeća moraju to da amortizuju sama, zaključuje Maksimović. 
Kritika iz vladajuće većine 

Kritika povodom stanja u „Šumadiji” došla je i iz vladajuće većine, od odbornika i bivšeg poslanika Gorana Kovačevića, koji je u poslednje vreme više puta oštro zamerio lokalnoj vlasti da je pokazala nesposobnost u vođenju grada, na iznenađenje mnogih posmatrača i uz ocenu da je to dokaz postojanja dve struje u Gradskom odboru.

Kovačević je rekao da se u Kragujevcu veoma dugo priča bajka o javnim komunalnim preduzećima i u tu bajku se veruje, prenosi agencija Beta. Ovaj odbornik je naveo je da je šef prvog ili drugog po veličini gradskog preduzeća rekao da ima problema sa likvidnošću, što automatski znači da ima problema sa solventnošću, a to znači da bi, da ima normalne Skupštine, ili normalne skupštinske većine, ovog trenutka trebalo napraviti krizni tim da se to preduzeće spašava, zaključio je Kovačević, ali njegovo mišljenje nije uvaženo.

Kod analize stanja u „Šumadiji” narodni poslanik Jekić misli da su oni postali političko preduzeće i da se pokazalo kako je objedinjavanje sedam preduzeća u jedno bio neuspeli eksperiment. Zbog toga će, navodi on, stranka Slobode i pravde kada bude preuzela vođenje grada početi izdvajanje delova iz celine, odnosno demontiranje ovako spojenog preduzeća.

Pri tome, kako je napomenuo, izdvajanje neće značiti otpuštanje radnika, već novo organizovanje sa ciljem da građani budu zadovoljni uslugama. Većnik Maksimović, pak odgovara da se pri samoj najavi spajanja komunalnih preduzeća u jedno, predviđao kolaps i nemogućnost da to funkcioniše, ali da su se sumnje pokazale nepotrebnim i da firma dobro posluje 

No, koplja se ništa manje ne lome ni oko izveštaja o radu JKP „Vodovoda” gde bar nije sporno da je u pitanju gubitak od 212 miliona dinara. Dalibor Jekić je postavio pitanje gradonačelniku i gradskoj vlasti šta su učinili da „Vodovod” ojačaju. Kada to kaže misli na projekat „Čista Srbija” republičke Vlade, gde je učešće ove kragujevačke komunalne firme u radovima, kako on tvrdi, znatno manje nego što je trebalo da bude. 

Jekić podseća da je „Vodovod i kanalizacija” odradio veći deo projektnih delatnosti kada mu je saopšteno da je izabrana projektantska kuća iz Beograda, a da „Vodovod” bude potprojektant i zavisi od dobre volje glavnog projektanta koliko će dobiti udela. On navodi da od tada „Vodovod” obavlja logistički posao za glavnog projektanta i još dva biroa, što govori da nemaju kapacitete koje ima naše preduzeće. 

 • Vodovod je imao obećanja da će imati mnogo veće učešće u ovom projektu, ali je ono niže od očekivanog, pa su izostali i prihodi. „Vodovod” je zahvaljujući obećanjima ušao u kupovinu bagera, kamiona, spremajući se ozbiljno za taj posao. Mi mislimo da većina podizvođača „Vodovoda” imaju manje kapacitete jer su mnoge na principu tašna – mašna, kaže Jekić. 

Vladimir Maksimović, pak, priznaje da je „Vodovod” u momentu preseka iskazao gubitak za 2021. godinu, ali su ugovaranjem poslova na izgradnji kanalizacije kroz projekat „Čista Srbija” imali velike finansijske rezultate i da će poslovanje postati pozitivno. 

Vladimir Maksimović: Kragujevac jedna od retkih, ako ne i jedina lokalna samouprava čije preduzeće je dobilo da izvodi radove u projektu „Čista Srbija”

Maksimović dodaje da je Kragujevac jedna od retkih, ako ne i jedina lokalna samouprava čije preduzeće je dobilo da izvodi radove u projektu „Čista Srbija” i da se grad borio da učešće bude što veće. 

Gasi li se JSP

Kada kaže da se našem „Vodovodu” mora obezbediti veće učešće u izgradnji kanalizacije proz državni projekat, poslanik Jekić navodi da treba imati u vidu i da je to preduzeće tražilo od grada povećanje cena od 40 odsto, a da mu je odobreno 20 i da će cena važiti od 1. avgusta. Takođe, važno je i da se preduzeće u martu ove godine zadužilo sa 1,7 miliona evra kredita. 

Ali, suprotna mišljenja vlasti i opozicije, gde jedni predlažu hitne mere, a drugi nas umiruju rečima da će sve biti u redu, nisu približena ni kod izveštaja o radu Javnog stambenog preduzeća, koje je iskazalo gubitak od 2,7 miliona dinara. 

Dalibor Jekić kaže da je loše poslovanje JSP evidentno i da je cilj da se preduzeće ugasi i da njegove poslove preuzme firme „EKG INFO DATA”, čiji je osnivač takođe grad Kragujevac. 

 • JSP ima ozbiljne probleme u funkcionisanju jer su pre par godina ugasili delatnost koja je donosila značajan prihod i ostali su samo na naplati računa od građana za usluge „JKP „Šumadija” i „Energetike”. Ti prihodi su nedovoljni. Mogli bi imati dobit sa drugačijom organizacijom, kaže Jekić.

Po njemu preduzeće je opterećeno neprenetim sredstvima JKP „Šumadiji” i „Energetici”, što je u fazi usaglašavanja. Nakon regulisanja tih obaveza, smatra Jekić, ovo preduzeće će biti ugašeno, a poslovi biti preneti na EKG INFO DATA. On se zalaže i da u ovakvom stanju to preduzeće treba da se okrene potrebama građana i omogući im reprogram, koji trenutno ne može da se dobije, kako bi potrošači izbegli plaćanje predujma kada se donese odluka o prinudnoj naplati. To bi za građane značilo izbegavanje ovog nepotrebnog troška, smatra Jekić. 

Većnik Vladimir Maksimović demantuje da će JSP biti ugašen i da će poslove naplate računa koje ono obavlja preuzeti firme EKG. Ova firma kojom se većnik ponosi jer je, kako kaže, jedinstvena u Srbiji na lokalu, pomagaće kod postavljanja softvera u JSP-u i unapređenju rada uz pomoć informacionih tehnologija. 

Dok se ne vidi šta će se od ocena i predviđanja suprotnih tabora potvrditi građanima, ostaje da posmatraju grad svojim, a ne tuđim očima i gledaju kakve su glavne ulice, da li su čiste ulice i trotoari, zelene površine. A što se tiče gubitaka dva preduzeća od 30 i sumnjive dobiti jednog, nejvećeg, taj račun će na kraju platiti oni, građani. 

ZAHTEV ODBORNIKA I POSLANIKA NEŠIĆA                                                                                                                Smena direktora „Vodovoda”

Narodni poslanik stranke „Zajedno” i odbornik u Skupštini grada Nikola Nešić je na zasedanju gradske Skupštine prošlog petka zatražio smenu direktora JKP „Vodovod i kanalizacija”. NJegovo izlaganje koje je objavio „Glas Šumadije” i ostali gradski elektronski mediji glasi da su razlozi zbog kojih traži smenu direktora Nebojše Jakovljevića što neodgovorno vodi preduzeće. 

„Na vanrednoj sednici 12. februara ove godine izglasana je odluka da ovo preduzeće uzme kredit od 1,7 miliona evra. Na moja pitanja da mi se taksativno navede zašto se kredit uzima nikada nisam dobio odgovor, odnosno dobio sam uživo tri odgovora kontradiktorna sama sebi (sam gospodin Jakovljević, gospodin Momčilović i gospođa Škrbić)“, stoji u saopštenju Nešića.

On dalje navodi da je pre pola godine postavio pitanje Jakovljeviću da mu dostavi bilo kakav plan vezan za projekat „Čista Srbija”, ali nije dobio odgovor, iako želi samo konkretne informacije. Na ova pitanja mu, napominje, nije odgovorio niko, a ne samo Jakovljević.

„Indirektan odgovor sam dobio sada u delu skupštinskog materijala, gde piše da je u planu za 2021. godinu bilo 10.000 metara kvadratnih za izgradnju i projektovanje, a ostvareni rezultat je nula“, napisao je Nešić. 

On je optužio direktora da je učestvovao u odvođenju zaposlenih 1. avgusta u Novi Sad, što je izazvalo demanti SNS-a koji je odgovorio da „lokalni novinarčići fingiraju ankete.”

Piše: Miloš Pantić, Kragujevačke
Tagovi:

4 thoughts on “Gubitaši među kragujevačkim javnim preduzećima

 1. G-din. Jekic je trebalo prvo da kaze da je firma u kojoj radi najveci gubitas, dakle Energetika je broj 1 u gradu ali i drzavi Srbiji!
  Imate visak 50% radnika. Imate problem sa obrtnim sredstvima i sa likvidnoscu.

  Takodje gradjanima zakidate i pravite im problem zato sto vam se navodno moze – dok narod ne bude uzeo onu Raletovu u ruke.

  Izmedju javnih preduzeca i firmi ciji je osnivac grad Kragujevac je mrtva trka iz razloga sto dosta toga ima sakriveno i mimo zakona.

  Na primer JSP KRAGUJEVAC pored toga sto ima problema u rednovnom poslovanje takodje je napravio veliku stetu ali ni tim stetam jos nije kraj obzirom da postoje i nove malverzacije koje ce verovatno uskoro izaci na svetlost dana a gde ce gradjanima morati isto da se vracaju novi novci! Maticna evidencija je samo steta od preko 1 milion evradi…

  Da li ce JSP KRAGUJEVAC ili neka nova firma raditi isto sto i pre JSP KRAGUJEVAC za gradjane je u tom pogledu totalno n e b i t n a stvar ali sa druge strane ako se nacin i metodologija rada kao i nacin funkcionisanja ne promene onda nema nikakve poente gasiti jedno a paliti drugo preduzece (otisao jedan Soic dosao drugi Soic)… a da novi pocetak, novi naziv i sl. Da nas krene a?

  Nerovatno sta covek cuje od nazovi opozicije ali i ovih sto su na vlasti.

  Ocigledno da je po sredi osveta losih djaka (i u poziciji i u opoziciji)!

 2. Koji likovi! čime su oni zaslužili da vode ovaj grad? Smešne pojave! Zato je Kruševac postao važniji od Kragujevca, da bi Maksa i njemu slični, imali sitnu korist.

 3. A koje to preduzeće ili ustanova posluje pozitivno? Ako mislimo na one što imaju neograničene subvencije onda je uredu. Ima pozitivnih. Sad i „Niskogradnja“ posluje sa dobitkom. Da se čovek smeje ili da plače.!? Ali sve je tako, frizirano i netačno. Dokle, videćemo.

 4. Problem naše lokalne samouprave je pre svega u kadrovskom siromaštvu SNS. Nema SNS u KG ljude od znanja i iskustva koji bi mogli da preuzmu vođenje grada. Dašić je bio iznuđeno rešenje, i on ništa pametno i korisno nije uradio za grad u prethodne dve godine svog mandata. Shodno svom neznanju i neiskustvu je birao i saradnike. Tu se radi i plejadi promašenih likova koji se nikada nisu bavili nekim ozbiljnijim poslom. Posebo se to odnosi na članove Gradskog veća (uz poneki častan izuzetak) i direktore gradskih javnih preduzeća iz redova SNS. U tom kadrovskom siromaštvu ne zaostaje ni SPS iz čijih redova dolazi direktor Vodovoda (čovek se do trenutka dok ga Ćetko nije doveo u Vodovod bavio neki sitnim poslovima i nikada nije bio menadžer). Niko od sadašnjih direktora gradskih javnih komunalnih preduzeća nije imao iskustvo u menadžerskim poslovima, niti je vodio neku ozbiljniju firmu. U poznijim godinama su postavljeni na mesta direktora i desilo se po onoj narodnoj „našla se vila u čemu nije bila“. Logično je da su takvi ljudi svojim neznanjem i poslovnim srljanjem odveli preduzeća u gubitašku priču. To naravno nisu na vreme primetili čelni ljudi iz lokalne vlasti jer jednostavno nije bilo nikog da prati i analizira rad pomenutih direktora. Pošto su oterali sve „Verkove“ kadrove doveli su priučene diletante sa sumnjivim diplomama koji ne razlikuju npr. kamion smećar od kombajna. Sa takvim „stručnjacima“ ništa bolje se nije ni moglo očekivati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.