Šumadija na osmom mestu po siromaštvu među evropskim regijama

Društvo Ekonomija Komentar

Od stotina regija u Evropi, regija Šumadije, nalazi se na osmom mestu po siromaštvu. Posle nekoliko regija u Azijskom delu Turske, dve regije u Albaniji, istočne Srbije koja je šesta, naša Šumadija je osma. Beogradska nekoliko puta po prihodima ispred nas, kao i ostale regije u Srbiji. Dakle najbedniji smo deo Evrope.

Šta mi u Šumadiji branimo? Svetlu prošlost za koju nismo zaslužni, a na koju se pozivamo. Budućnost koju stvaramo kao za našu decu, iako je ovakvi kakvi smo nemamo. Životni standard koji čuvamo iako je na nivou Afričkog. Kolektivne interese koje nam nameću, dok su im lični interesi u kešu.

Duže od decenije traje agonija javnog sektora u Kragujevcu. Skopčana sa lopovlukom raznih oblika, nepotizmom koji obavezno prati totalno neznanje, samozvanim vizionarstvom neškolovanih kadrova i silnim obećanjima za kompletne idiote.
Pored budžeta grada Kragujevca koji duguje preko 50 miliona eura minimum, u stopu ga prate i dva ključna javna preduzeća Vodovod i Šumadija sa obavezama koje prelaze 30 miliona eura. Ništa bolja situacija nije ni u jednom od privrednih društava i ostalih direktnih i indirektnih korisnika budžeta. Brojke bi bile suvoparne a tragične su.

Trend je da harački nameti za građane Kragujevca budu sve veći. A od tog novca umesto u ulice, škole, vrtiće i ostalu infrastrukturu, odbornici usmeravaju u preduzeća čiji je vlasnik grad. Skoro sto posto Kragujevčana ne može ni da zamisli čime mu se grad bavi. Od tog novca koji dobiju, preduzeća isplate plate u visini od 70 do 95%. Gotovo da i nemaju sopstvene prihode, ili su ne veći od 10%. Naravno da se postavlja pitanje ako ne posluju uspešno, čemu služe. Kako čemu? Za nestanak para i zapošljavanje rođaka, kumova, ljubavnica, šuraka…

Trenutno, kada bi poštovali ekonomska pravila, sva javna preduzeća i privredna društva bi bankrotirala. Da nema institucionalne pljačke Kragujevčana, ta preduzeća bi nestala u trenu.
Kome ovakvo neodrživo stanje odgovara? Trenutno kumovima, rođacima, kumicama ljubavnicama i drugim rođacima koji brišu imovinu grada, nesvesni bukagija, kojima je šumadijska sirotinja okovana. Dok sirotinja grca, kvazi državna elita se kvarcuje.

Nažalost, kao da smo se vratili u 1800. godinu.
Beogradske dahije, kojih je uvek bilo i biće, bez obzira da li su došli iz Anadolije, Bosne, ili su regrutovani od domaćih janjičara, instaliraju šumadijske spahije. Obično krivičnim delima ucenjen bašibozluk. Ponekad nam dovedu i spahiju iz drugog spahiluka. Obaveza spahija je da ojade državni i lokalni budžet, , ustvari nas Šumadince, i odnesu harač gazdama.

Aktivne su i uhode. Šumadinci punim ustima za Šumadiju, ucenjeni ličnim interesima i uvek kad zatreba – uz dahije. Uhode bi da postanu spahije. A decu bi u bot-janjičare.
I šumadijska raja delom zatrovana dobošarima, velikim delom besna uz nejasnu ideju šta nam je činiti. Gde se zaposliti, gde školovati, gde lečiti, dokle gaziti blato… ili u zbeg.

Šumadinci iz 1750. su mislili da će zulum proći. Ovi na koje se mi ponosimo iz 1804. godine znali su da stvari moraju sami da reše.

Dok je svaka regija, u Srbiji a i van zemlje, delom i od naših para jer zarađujemo, ali nam kroz fiskalni sistem oduzimaju, i ogromnih zaduženja koje ćemo tek da vraćamo u preraspodeli , dobila bolnice, škole, vrtiće, sportske objekte, nove puteve, mi smo u Šumadiji dobili samo…..

Ako pitate da li dahije iz Beograda mrze Šumadiju… Znam, mrze je i plaše je se. Zato što kakvi god da smo, nismo izgubili dostojanstvo. Znaju dahije koliko ih vole Šumadinci. Ljubav je obostrana.
Šumadija zna da kako god, i kad god, dahije završe na ostrvu. Tada Šumadija procveta.
I nemojte zaboraviti da platite harač svakog meseca. Poslaće vam janjičare-izvršitelje. A do tada nastupaju dobošari, dahije, spahije, i uhode…. da vam siromaštvo bude lakše i lepše Šumadinci.

Zna pristojna, bot Srbija. Za ekonomskog, brrr tigra. Samo za moju decu. Živela Srbija.

Piše: Goran Kovačević
Autor je ekonomista i bivši poslanik Srpske napredne stranke
Tagovi:

8 thoughts on “Šumadija na osmom mestu po siromaštvu među evropskim regijama

 1. Nazalost istina jeste da smo neslavni i neuspesni ali za to nisu krivi oni tamo negde u belom svetu niti u Beogradu.

  KRIVI SMO MI OVDE, KRAGUJEVCANI!

  Doticni g-din. isto iako je napisao okej tekst ali njegov trud u smeru da svima bude bolje je izostao kao i njegovih partijskih saboraca, Verka, Raleta, Vlatka, Dzade, Cetka, nazovi opozicionara Jekica i njegove koji su doveli ove sadasnje na vlast, Slavice Djukice, Natase Jovanovic, Tomislava Nikolica i tako redom. A da pa i ove crkvenjaka, niti su uradili nesto da pomogunu narodu niti su uradili da se narod opismeni i promovise Sumadija, Pravoslavlje i nase pismo i jezik!

  Svezi primeri, svastku u JSP Kragujevac je recimo doveo Rale kao i onog urbanistu iz Novog Sada ali zbog nasih zajednickih interesa.

  O ostalima moze da se pise nasiroko ali sami smo krivi za sve a posebno kako nam je.

  Doticnog bih podsetio na Kragujevacku bunu protiv velikog poreza a koja je bila uvertira za neku novu istoriju kao i na Tomu Vucica.

  Dakle kao i onda i sada pise se i prica ali nista konkretno n e d e l a ali gleda i sleze ramenima za skupstinskom govornicom a platica kaplje svaki mesec o trosku svih gradjana.

  Na zdravo vam bilo svima vama.

  Stop politici i politikantima kao i obesmisljavanju svega!

  1. Sve ih stavljaš u isti koš druže. Nije baš tako, jer nisu svi bili diletanti i partijski poslušnici. Eto Verko je puno toga uradio za Kragujevac za vreme svoja četiri mandata, ali pamćenje naroda je kratko i nepouzdano. Narod ovde mrzi one koji su pali sa vlasti jer voli da se naslađuje njihovim sunovratom. Nije to zbog njih i njihovog pada, već zbog toga što je većina ovog našeg politički „prosvećenog“ naroda u suštini nezadovoljna sobom i svojim životom. Nemoćni zbog svoje nesposobnosti da učine nešto pametno i korisno za sebe i svoj grad oni nesvesno mrze sve one koji to znaju i umeju. Na žalost takvi promašeni likovi u narodu su danas u većini i oni svojim glasovima kroje političku realnost u gradu. Sa sumnjivim školskim obrazovanjem i nikakvim profesionalnim karakteristikama ta narodna „većina“ od 2014 godine bira sebi slične, da bi sutra mogla da ih kritikuje zbog nesposobnosti i neiskustva. Naravno da grad trpi zbog toga, ali to ne dopire do mozgova polupismene „većine“. Treba reći da niko od pripadnika te narodne „većine“ ne shvata da svojim politički kratkovidim stavovima i nebuloznim kritikama svega što se dešavalo u prošlosti praktično govori o sebi i svojoj nesposobnosti, neobrazovanosti i političkom diletantizmu i kukavičluku. Po onome što pišeš Šumadinac vidim da ne spadaš u tu „većinu“ i da imaš dobra zapažanja, ali ponekad (verovatno nehotično) kažeš i nešto što ne odgovora istini. Pozdrav.

 2. Sada se setio kada nisu zadovoljeni njegovi prohtevi. Inače, sve je tačno. Kovačeviću, ništa u životu nisi uradio za dobro ovog naroda, samo si uzimao od njega. Besramno si služio uništavajući politici. I beži bre!

 3. Ma biće, svega će biti. Samo da stigne mleko, makar po novoj ceni. A tek kad završe FILUM, 360km kanalizacije, bus stanicu, obilaznicu, prugu do Sobovice, vatrogasni dom, UKC, bolnicu…. Stadion ne moraju a i fasade im baš ne idu od ruke . Tato bar mleko, za našu decu.

 4. A najbolji janjičari izvršitelji su oni koji naplaćuju nenaplative dugove, kao recimo dugove za struju u Elektro-Šumadiji…

 5. Dašić je obećao da će da obelodani krivca za Tržnicu ! A taj geograf (@Gile je u pravu) Dunčić iz NS koji je bio direktor JP Urbanizma, je overio sve kao ovlašćeno lice ispred te firme i ništa!!! Em je pala Tržnica, em tu garaža nije bila po planu, em te montažne skalamerije zaklanjaju fasadu pijace, em će sad tu jer nemaju ideju da smeste neku maloprodaju! Čovek nam je upropasti grad. a Dašić se pravi kao da on nije odgovoran! Kako je Mihajlovićka imala hrabrosti i podnela krivičnu prijavu protiv direktora EPS! Ajd sad ti ako si domaćin i ne gledaj koja je kriva fasada, nego podnesi krivičnu protiv tog NS koji ti je urnisao grad ili ćeš i ti da ga pokrivaš ! I nemoj da se ti sad praviš da ne znaš ko je i da nisi nadležan i da ga neko drugi doveo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.