Istraživanje: 75 odsto građana Srbije želi mir s Albancima, 46 odsto smatra da je Kosovo izgubljeno

Istraživanje

Čak 75 odsto građana Srbije podržava trajni mir s Albancima, a da pritom više od 80 odsto njih ne znaju šta je plan Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o Kosovu. Ovo su rezultati istraživanja koje, sedmu godinu za redom sprovodi Institut za evropske poslove.

U daljim rezultatima istraživanja se navodi da 46 odsto građana smatra da je Kosovo izgubljeno, dok 45 odsto ima “skeptične“ stavove o ponovnom osvajanju Kosova, jer to ne vidi kao relanost. S druge strane, čak 70 odsto građana ne podržava priznavanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak u Evropsku uniju (EU), a većina je i protiv plana EU za razrešavanje odnosa između Beograda i Prištine.

Gotovo 58 odsto građana kaže da bi na referendumu glasalo protiv nezavisnosti Kosova, ali su stavovi podeljeni kada je reč o tome da li će Vlada Srbije priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

Institut za evropske poslove, sproveo je istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana prema Kosovu u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom, u periodu od 11. do 29. maja 2023. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.