Zeleno-levi front: Osuđujemo najave o postavljanju spomenika Draži Mihajloviću

Politika

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd osuđuje najavljeni pokušaj osnivanja muzeja i postavljanja spomenika u Beogradu, osuđenom ratnom zločincu i saradniku nacističkog okupatora, Dragoljubu Mihailoviću, navodi se u saopštenju.

  • Osim što je svrha ovakvog pokušaja istorijskog revizionizma dalja polarizacija srpskog društva kopanjem rana iz prošlosti, on otkriva i političku pozadinu ovog nedopustivog i reakcionarnog čina. Sramno je da iza podizanja ovog spomenika stoji Socijalistička Partija Srbije. Kao stranka koja je nasledila Savez Komunista Srbije i uzurpirala imovinu ove organizacije, SPS je postala politička organizacija koja rehabilituje i glorifikuje ličnost koja je odgovorna za stradanje civila i pripadnika narodnooslobodilačke vojske, koji su herojskim žrtvama izvojevali pobedu nad fašizmom, stoji u saopštenju.

Nejasno je sa čijom se to dozvolom namerava podići ovaj spomenik u javnom prostoru, navodi se dalje u saopštenju, budući da Skupština grada Beograda, odnosno njena Komisija za spomenike, nije nikada donela odluku o podizanju ovakvog obeležja.

  • Pokušaji normalizacije zločinačke prakse četničkog pokreta, kroz veličanje upravo njegove najistaknutije figure, Dragoljuba Mihailovića, predstavljaju tešku uvredu uspomeni na žrtve fašističkog terora na ovim prostorima, kao i na sve žrtve ratnih zločina devedesetih godina prošlog veka, koje su počinile upravo snage inspirisane četničkom ideologijom, kaže Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i koordinator grupe za kulturu Zeleno-levi front.

Zeleno-levi front se dosledno zalaže za to da naše društvo, koje nosi duboke tragove i traume izazvane brojnim zločinima nacista i njihovih kolaboracionista, mora biti posvećeno negovanju kulture sećanja na antifašističku borbu i njeno nasleđe, ali i odlučnom suprotstavljanju ideološki ili dnevno-politički motivisanim pokušajima iskrivljavanja naučno utvrđenih istorijskih činjenica. 

Tagovi:

1 thoughts on “Zeleno-levi front: Osuđujemo najave o postavljanju spomenika Draži Mihajloviću

  1. Iz kog ste vi filma!? Pa partizani su sarađivali i sa nacistima i sa ustašama. Zar vi još uvek verujete u lažnu komunističku istoriju i poštujete Tita, tog najvećeg zlotvora za srpski narod? Pa ko za vas da glasa kad ste simpatizeri komunističkih ubica koji su samo ovde u Kragujevcu posle rata mučili i streljali ogroman broj poštenih domaćina samo zato što su bili protivnici komunističkog zla i voleli svoju otadžbinu Srbiju? Vi ste bruka i sramota za Srbiju. Daće Bog da vas ovaj narod obriše na izborima i da zauvek nestanete sa političke scene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.