šetači

Iz čak 64 različitih opština dolaze 369 građana koji su se u septembru doselili u Kragujevac

Grad Istraživanje naslov

Ima li i u kojoj meri ‘’izbornih došljaka’’ u Kragujevcu, ako ste pomno pratili portal Glas Šumadije, to je bilo jedno od glavnih pitanja na koje smo pokušavali da dobijemo odgovor za poslednjih mesec dana.

Odgovore na pitanja koja smo uputili MUP-u Kragujevac, ali i Birou u Beogradu 13. oktobra, nismo dobili u zakonskom roku od 15 radnih dana, pa ni nedelju preko. Otud i naš javni upit nadležnima u tekstu ‘’Šta krije MUP od građana Kragujevca’’, objavljenom na portalu Glas Šumadije 10. novembra, odnonso gotovo mesec dana nakon poslatih pitanja.

Odgovor smo dobili od kragujevačkog MUP-a nedelju dana nakon objavljivanja teksta (17. novembra), ali polovičan. No idemo redom.

Na naše pitanje ‘’Koliko je novoprijavljenih građana na teritoriji opštine Kragujevac, od 1. septembra 2023. do 13. oktobra 2023.?’’, MUP je odgovorio sledeće:

  • U periodu od 1. do 30. septembra 2023. godine, na teritoriji opštine Kragujevac prijavljeno je ukupno 194 građana, koji nisu imali prethodno prebivalište prijavljeno na teritoriji Republike Srbije, dok je ukupno 175 građana prijavljeno na teritoriji opštine Kragujevac, a prethodno su imali prijavljeno prebivalište na teritoriji neke druge opštine Republike Srbije.

Ovde dakle saznajemo da je Kragujevac u septembru postao bogatiji za tačno 369 sugrađana.

Na pitanje ‘’Kakva je struktura novopridošlog stanovništa u pitanju? Odnosno, da li su u pitanju porodice sa maloletnim licima ili punoletni građani? (pitanje se odnosi na period od 1. septembra 2023. do 13. oktobra 2023.)’’, MUP je odgovorio:

  • U periodu od 1. do 30. septembra 2023. godine, na teritoriji opštine Kragujevac, prijavljeno ukupno 178 građana od 0 do 17 godina i 16 građana od 18 i više godina, koji nisu imali prethodno prebivalište prijavljeno na teritoriji Republike Srbije, dok je njih 31 od 0 do 17 godina i 144 od 18 i više godina, prijavljeno na teritoriji opštine Kragujevac, a prethodno su imali prijavljeno prebivalište na teritoriji neke druge opštine Republike Srbije.

Odgovorom na pak drugo pitanje, a u kombinaciji sa prvim, saznajemo da od ukupnog broja pridošlih sugrađana u Kragujevcu u septembru, svega 160 punoletnih, dok je reč o 209 maloletnih lica (od kojih su neki i novorođenčad).

Na pitanje ‘’Odakle dolaze novoprijavljeni građani? Odnosno koja su im prethodna mesta prebivališta? (pitanje se odnosi na period od 1. septembra 2023. do 13. oktobra 2023.)’’, MUP je odgovorio:

  • U periodu od 1. do 30. septembra 2023. godine, građani koji su prijavili prebivalištte na teritoriji opštine Kragujevac, prethodno imali prijavljeno prebivalište u sledećim gradovima i opštinama Republike Srbije: Lapovo, Vranje, Palilula, Vračar, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Jagodina, Kraljevo, Batočina, Voždovac, Paraćin, Leskovac, Rekovac, Ćuprija, Smederevska Palanka, Bor, Rakovica, Novi Pazar, Topola, Pirot, Ivanjica, Trstenik, Sjenica, Stari Grad, Aranđelovac, Zemun, Niš, Čačak, Zvezdara, Sopot, Raška, Knić, Negotin, Kruševac, Novi Beograd, Svilajnac, Vrnjačka Banja, Grocka, Žagubica, Savski Venac, Rača, Despotovac, Plandište, Kikinda, Pančevo, Temerin, Kovin, Subotica, Novi Sad, Klina, Podujevo, Vitina, Obilić, Zubin Potok, Peć, Orahovac, Đakovica, Priština, Prizren, Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Istok.

Odgovorom na treće pitanje saznajemo i da novi sugrađani, prema podacima MUP-a, dolaze odasvud. U brojkama govoreći, 369 novopridošlih sugrađana dolazi iz čak 64 različiih opština. To bi značilo da je skoro svaki 6-ti došao iz druge opštine. Nije nemoguće, ali priznaćete vrlo neobična migraciona statistika.

Na četvrto pitanje: ‘’Koliko je bilo novoprijavljenih građana na teritoriji opštine Kragujevac u 2022. godini?’’, odgovor MUP-a glasi:

  • U 2022. godini na teritoriji opštine Kragujevac je 2.120 građana prijavilo prebivalište na teritoriji opštine Kragujevac, a da nisu imali prethodno prebivalište prijavljeno na teritoriji Republike Srbije, dok je 1.832 građana prijavilo prebivalište na teritoriji opštine Kragujevac, a prethodno su imali prijavljeno prebivalište na teritoriji neke druge opštine Republike Srbije.

Iz ovog odgovora saznajemo da je tokom 2022. u Kragujevac pristiglo ukupno 3.952 sugrađana. Ako uporedimo ovaj broj sa brojem novopridošlih u septembu 2023., statistika bi rekala da je reč o manje-više stabilnom broju ljudi koji mesečno pristižu u Kragujevac.

Ako ste nas pomno pratili do sada, primećujete, baš kao što smo i mi primetili, da odgovora nije bilo za period oktobra. Odnosno, nismo saznali koliko je novopridošlih građana u Kragujevcu tokom prvih 13 dana (za koliko smo pitali) oktobra.

Kao objašnjenje MUP Kragujevac je odgovorio da nije u mogućnosti da izvrši pretragu za period oktobra, s obzirom na to da ‘’fond za izveštavanje sadrži podatke zaključno sa prethodnim mesecom’’, odnosno za period od 1. do 30. septembra.

Podsećanja radi, ako su vas datumi na početku teksta zbunili, odgovor na pitanja koja je portal Glas Šumadije poslao 13. oktobra, dobili smo 17. novembra.

S obzirom na to da, prema rečima MUP-a, ‘’fond za izveštavanje sadrži podatke zaključno sa prošlim mesecom’’, nije nam jasno kako pretraga za oktobra nije radila u novembru.

Prema dakle podacima koje smo dobili, čini se da mesečna statistika za septembar ne odskače u odnosu na posek od 2022. godine, iako je ‘’raznovrsnost’’ opština odkle dolaze novi sugrađani, u najmanju ruku zbunjijuća.

Ipak, kako nismo dobili odgovore na sva pitanja, a u želji da, kada smo već počeli, statistiku ispratimo do kraja, ovih dana ćemo MUP-u uputiti nov zahtev sa pitanjima o pridošlom stanovništvu za oktobar. A slični upit mogu očekivati i u decembru, za novembra.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.