Izložba „Medijska pismenost protiv lažnih vesti“ u Prvoj gimnaziji

Društvo

Interaktivna izložba o lažnim vestima za srednjoškolce nastavlja turneju

U poplavi virtuelnog sadržaja Savet za štampu je izabrao da napravi putujuću izložbu o profesionalnom novinarstvu koja se predstavlja srednjoškolcima u Srbiji. Jedan od gradova u kojima će publika publika imati priliku da vidi ovu izložbu je i Kragujevac.

Izložba će biti postavljena u holu Prve kragujevačke gimazije u periodu od 20. do 24. marta.

Svečano otvaranje biće upriličeno u ponedeljak, 20. marta u 12 sati.

Izložba se sastoji od četiri „totema“ koji stoje u prostoru i učenicima nude odgovore na pitanja: zašto su lažne vesti loše iako su zabavne, šta su dezinformacije, ko najčešće širi lažne vesti, kakva je uloga u svemu tome influensera i poznatih ličnosti.

„Prethodnih godina smo obučili preko 350 mladih u Kragujevcu, Boru, Nišu, Loznici, Prolom Banji, Novom Sadu i Beogradu za medijsku pismenost, a ova izložba je povod da razgovaramo sa još većim brojem mladih o medijima, da uključimo profesionalne novinare koji rade za lokalne medije da bi pomogli da se razume kako se suprotstaviti govoru mržnje, diskriminaciji i lažnim vestima,“ rekla je Gordana Novaković generalna sekretarka Saveta za štampu na početku turneje izložbe po Srbiji.

Izložbu je videlo preko 4,800 učenika u Nišu, Loznici, Beogradu i Smederevu i ima svoj Instagram profil da bi učenici mogli da podele sa drugima svoja iskustva sa lažnim vestima i problemima sa kojima se sreću na internetu. https://www.instagram.com/laznevestiizlozba/

Izložba „Lažne vesti“ je realizuje se u okviru projekta “Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj – faza dva.”, koji su podržali Evropska komisija i Unesko, a nastavak turneje podržava Delegacija Evropske unije u Beogradu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.