Zajedno: Od zgrade FILUM-a nema ništa ni ove godine

Politika

Filološko-umetnički fakultet je prošlog juna proslavio 20 godina postojanja – bez zgrade. Zaposleni FILUM-a su već sigurno desetak puta bili u prilici da se raduju što lokaciji, što projektu, što iznajmljenom i adaptiranom prostoru u predizbornim obećanjima, koja su, često bila objavljivana i u lokalnim medijima. Razmatrajući ovo pitanje na sednici gradskog odbora stranke Zajedno, pokušali smo da u budžetu Republike Srbije pronađemo planirana sredstva za zgradu FILUM-a. Nažalost, nismo uspeli da ih pronađemo, kako ni u programskoj aktivnosti 0006 (Podrška Univerzitetu u Kragujevcu) – gde su planirana sredstva oko 4 miliona evra, tako ni u programskoj aktivnosti 5002 (Izgradnja obrazovno naučnih centara – Vranje, Valjevo…). Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja takođe nije predvidelo FILUM, iako je vrlo usredsređeno na naučno-tehnološke parkove po drugim gradovima (Kruševac, Beograd, Niš, Čačak). Preostala nada je u sredstvima Ministarstva za javna ulaganja u razdelu obnova i izgradnja objekata javne namene u oblasti prosvete i nauke, gde je opredeljeno skoro oko  19 miliona evra. Međutim, detaljnijom analizom budžeta dolazi se do zaključka da je plan da se podigne procenat obnove objekata iz obrazovanja sa 39% na 43% od planiranih radova, dok od izgradnje novih objekata, nažalost, nema ništa. Čak smo se potrudili da potražimo sredstva u kapitalnim investicijama, iako nije logično, ali svakako je to još jedino mesto, makar i za samo realizaciju prve faze izgradnje FILUM-a u 2023. godini, kako je obećavano. Međutim, bez uspeha.

Na temu zgrade FILUM-a mišljenje je iznela član gradskog odbora stranke Zajedno, Jasna Veljanović, a takođe redovni profesor FILUM-a:

Filološko-umetnički fakultet nastao je iz nastavnih odeljenja beogradskih fakulteta, za kojima je bilo potrebe i u Kragujevcu. Za ovih dvadeset godina zaposleni FILUM-a su od saradnika i asistenata profesorima sa beogradskog i drugih Univerziteta, vredno radeći, napredovali i do redovnih profesora i rukovodilaca Fakulteta. Osim toga, Univerzitet u Kragujevcu je dobio, među mnogim fakultetima iz polja prirodnih nauka, prvi u polju društveno-humanističkih nauka, kao i prvi i jedini umetnički fakultet, čiji pojedini studijski programi su jedinstveni u Srbiji. Grad Kragujevac je obogaćen mnogim dešavanjima: književnim večerima, koncertima ozbiljne muzike i umetničkim izložbama, a ove manifestacije se neretko i kombinuju, s obzirom na to da smo mi jedini fakultet u zemlji u kome tri odseka (filološki, muzički i likovni i primenjeni) grade uspešnu simbiozu. Saradnje se ostvaraju i sa kolegama iz zemlje i inostranstva, a realizuju se direktnim delovanjem zaposlenih na FILUM-u, kao i njihovih, mahom uspešnih, studenata. Zgrada FILUM-a, pa čak i adekvatan iznajmljen prostor je jako bolno pitanje koje se često prebacivalo kao vruć krompir od budžeta Grada do budžeta Republike, ali nam se na kraju uvek vraćao kao problem kojim se bavio isključivo Fakultet i Univerzitet. Možda smo se ponajviše zaročarali sada, kada smo shvatili da od realizacije predizbornog obećanja o kome nas je na svečanoj Akademiji povodom 20 godina postojanja FILUM-a informisala lično državni sekretar u Ministarstvu prosvete, prof. dr Marijana Dukić Mijatović, nema još uvek ničega konkretnog.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.