Izložba „Poklon zbirka Đorđa Ilićaˮ u Narodnom muzeju u Kragujevcu

Kultura

Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu pod nazivom „Poklon zbirka Đorđa Ilićaˮ. Izložba će biti otvorena u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu u utorak 6. septembra 2022. godine u 19 časova. Autor izložbe i kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričar umetnosti.

Đorđe Ilić (Strumica, 1920 – Beograd, 2010.) bio je akademski slikar, pedagog i profesor. Likovnu akademiju u Beogradu završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Posle diplomiranja, do 1952. godine, radio je kao saradnik u majstorskoj radionici čuvenog Mila Milunovića. Od 1955. godine počinje njegova profesorska karijera na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je, napredujući, ostao do penzije 1984. godine.

Đorđe Ilić je u Zbirci slikarstva Odeljenja za istoriju umetnosti zastupljen neverovatnim brojem slika – 49. Njegova supruga, nakon njegove smrti, 2011. i 2012. godine poklonila je 43 slike, dok je 6 već bilo u Zbirci slikarstva. U pitanju je ozbiljan i obiman poklon, tako je obrađen i čuva se kao Poklon zbirka slika Đorđa Ilića.

Na ovoj izložbi biće izloženo 37 slika. Odabrana mini zbirka sadrži slike iz svih perioda i faza Ilićevog rada, gde se figuracija kao osnovni motiv, zatim prigušen, smiren kolorit, te najrazličitije teme, pejzaži i mrtve prirode – nameću kao glavne karakteristike.

Kao najznačajniji deo ove Poklon zbirke izdvojićemo nekoliko autoportreta, dva iz 1948. godine i po jedan iz 1973. i 1982. godine, kao i više intimnih toplih figurativnih scena iz atelja samog umetnika ili zajedno sa suprugom.

Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu u okviru svojih bogatih zbirki čuva i više legata, odnosno, poklon zbirki, između ostalih – vajara Mire i Save Sandića, slikarki Milice Dinić i Ljubice Cuce Sokić, kragujevačkih slikara Miloša S. Maksimovića i Gorana Rakića, i drugih.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.