JAVNA RASPRAVA O MEDIJSKOJ STRATEGIJI NIJE SMELA DA ZAOBIĐE KRAGUJEVAC

Društvo Grad

Ni to što je četvrti grad po veličini u Srbiji, ni to što je u njemu medijska situacija katastrofalna nisu bili kriterijumi da Kragujevac, uz Beograd, Novi Sad i Niš, bude domaćin javne rasprave o nacrtu medijske strategije. O dokumentu koji treba da bude osnova za nove propise o javnom informisanju razgovaraće se u Čačku.

Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res Publica”, tim povodom, oglasio se saopštenjem za javnost:

“Nešto manje od 60 kilometara ili oko sat vožnje i nije mnogo za onoga ko ima želju i strpljenje za nekoliko sati dobro poznate priče bez izvesnih rešenja za političke i ekonomske pritiske, “tiho nestajanje” lokalnih medija, kao i zloupotrebe pri projektnom sufinansiranju sadržaja od javnog interesa. O ovom poslednjem mi iz Kragujevca i nemamo mnogo da kažemo jer nemamo iskustvo iz “prve ruke”, pošto konkurs nikada nije ni raspisan. Nijednom od 2014., od kada je to zakonska obaveza lokalnih samouprava, mediji, produkcije i udruženja nisu imali priliku da pod jasnim i jednakim uslovima projektima konkurišu za novac iz lokalnog budžeta. Ipak, izigravanjem propisa grad Kragujevac došao je ponovo u posed Radio televizije Kragujevac. Iako je zakonom propisano da se budžetski novac dodeljuje konkursom i da lokalne samouprave ne mogu biti osnivači medija, Kragujevac već skoro dve godine finansira ovu medijsku kuću, kroz subvencije za javno informisanje, ali i sa budžetskih linija za škole i obdaništa.

Ako imamo u vidu da se u Kragujevcu ne poštuju ni postojeći zakoni i to ne samo o javnom informisanju i medijima, da inspekcije, ministarstva i drugi državni organi već godinama ne reaguju na samovolju i protivzakonito postupanje lokalne samouprave, nameće se pitanje ima li svrhe da o novim propisima pričamo ako sankcije za one koji ih ne poštuju nema. Ni najbolji zakoni ne vrede ako su “mrtvo slovo na papiru” i niko ih ne primenjuje, odnosno ako je njihovo sprovođenje stvar “političke volje”, a ne principa.

Udruženje Res Publika zalaže se za oživljavanje javnog dijaloga o svim važnim temama, za rasprave i diskusije o svemu što unapređuje život građana, i što će lokalnu zajednicu i državu u kojoj živimo učiniti slobodnom i demokratskom. Prvi korak ka tome je vladavina prava. Da se zakonom štite prava i propisuju obaveze i odgovornosti, da se sprovode tako da sankcije za one koji ih ne poštuju budu izvesne.

Nije Čačak daleko, ali Kragujevac nije smeo biti izostavljen sa liste gradova u kojima je Kabinet predsednice Vlade Srbije odlučio da zakaže razgovore o budućnosti medija”, naovdi “Res Publica”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.