JAZZ FEST KRAGUJEVAC

Društvo Grad Kultura

Poslednji dani oktobra u Kragujevcu su tradicionalno rezervisani za sve ljubitelje džeza. Ove godine XIX Internacionalni JazzFest Kragujevac obeležiće raznolikost ritmova, stilova i pozitivnih džez vibracija.

 

Od 26. do 28. oktobra na Velikoj sceni Knjaževsko – srpskog teatra zasviraće najbolji svetski džez bendovi. Izvođači  iz Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Mađarske i Srbije, koji nastupaju na ovogodišnjem Festivalu, potrudiće se da XIX IJFK bude istinska uvertira predstojećeg jubileja.

 

Festival svečano otvara Rémi Panossian Trio iz Francuske, koji će posle 3 albuma i 300 koncerata održanih širom sveta, svoje majstorstvo improvizacije podeliti sa kragujevačkom publikom. Iste večeri nastupa i domaći autorski bend Schime Trio + One u čijem su sastavu čak dva Kragujevčana, čuveni pijanista Sava Miletić i bubnjar Predrag Milutinović. Trio cimbaliste Mikloša Lukača iz Mađarske donosi srednjoevropske džez vibracije, dok će sestre Ingrid i Kristin Jensen sa svojim projektom „Infinitude“ dočarati „Beskrajnost“ na trubi i saksofonu. Ženski trio pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hilsman, najprofilisanije džez muzičarke sadašnjice i atraktivni fjužn kvartet, Kompost 3 iz Austrije, začiniće završnicu ovogodišnjeg, XIX IJFK -a.


Pored glavnog programa, takođe tradicionalno, XIX JazzFest ima niz pratećih manifestacija zabavno – edukativnog karaktera.  Festival je 19. oktobra najavljen tematskom žurkom u kulturnom centru UMMUS, a posebna najava u Šoping centru Kragujevac Plaza uveliko traje, i trajaće sve do 28. oktobra. Postavljen IJFK štand sa promoterima, dobar džez koji se može čuti sa razglasa i brojna iznenađenja očekuju posetioce i u narednim danima.

U Knjaževsko – srpskom teatru 27. oktobra od 10-12 časova biće održan Master Class. Tema majstorske radionice je ”Individualna i kolektivna improvizacija”, a održaće je domaći džez bend Schime Trio + One. Članovi benda će govoriti o ulozi saksofona, klavira i kontrabasa u džez muzici. Svi polaznici će biti u prilici da čuju bivšeg kragujevačkog đaka, klaviristu Savu Miletića, zatim vođu benda, saksofonistu Luku Ignjatovića i mladog i talentovanog bubnjara, Predraga Milutinovića. Radionica je namenjena učenicima Muzičke škole i studentima FILUM –a, ali i svim zainteresovanim sugrađanima i ljubiteljima džeza.   

U foajeu Knjaževsko-srpskog teatra nakon koncerata planiran je Jam Session.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.