Jovica Jovanović novi direktor Stellantisa zadužen za proizvodnu lokaciju u Kragujevcu

Društvo Ekonomija

Stellantis ojačava svoj rukovodeći tim u Srbiji da omogući održivu budućnosti fabrike u Kragujevcu, navodi se u saopštenju te kompanije i dodaje da „Stellantis odlučno napreduje u sprovođenju svog industrijskog plana u Srbiji kako bi podržao implementiranje  strateškog plana Dare Forward 2030.“

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da će u „najsavremeniju električnu platformu biti investirano u Kragujevcu, kako bi započela proizvodnja kompaktnih vozila sredinom 2024.“.

Stellantis je danas najavio promene koje su na snazi od danas, 24. maja 2022. i koje su deo sprovođenja strateškog plana „Dare Forward 2030“ u Srbiji.

Jovica Jovanović je imenovan za industrijskog direktora u Srbiji koji će biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stellantis-a u Kragujevcu. Jovanović se vraća da predvodi poslovanjem fabrike nakon uspešnog međunarodnog iskustva, prvo na poziciji globalnog direktora procesnog inženjeringa i kasnije regionalnog direktora za Evropu poslovnih jedinica Preseraja i konstrukcije alata. Biće na čelu fabrike u Kragujevcu i zadužen za sveobuhvatno industrijsko prisustvo Stellantis-a u Srbiji na putu ka njegovoj novoj održivoj budućnosti. 

  • Stellantis je 28. aprila najavio da će instalirati novu električnu platformu u Kragujevcu za proizvodnju kompaktnih vozila počevši od sredine 2024, rekla je Silvia Vernetti, direktorka Stellantis-ove ćerke firme  FCA Srbija d.o.o. i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a.
  • Ovo će pomoći kompaniji da bude na putu ka postizanju 100% prodaje mixa električnih vozila na baterije u Evropi do kraja ove decenije i da dostigne nulte emisije ugljenika do 2038. Ova objava takođe potvrđuje da će Srbija, i njena fabrika u Kragujevcu, igrati ključnu ulogu u strateškom planu kompanije „Dare Forward 2030“, a Jovica – i naši ljudi – će ga sprovoditi.

Novi kompaktni automobil čije će ime tek biti objavljeno će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu stalnog poboljšavanja performansi.

  • Jovica je prava osoba u pravom trenutku, a njegovo imenovanje dokazuje ulogu srpskog rukovodstva u ovom projektu, rekao je Francesco Ciancia, direktor proizvodnje klastera nižeg i srednjeg segmenta za širi region Evrope u Stellantis-u. 
  • On je iskusan rukovodilac sa dokazanim iskustvom u automobilskoj industriji koje je stekao na više tehničkih i menadžerskih pozicija u Srbiji, Italiji i Francuskoj.  U Srbiji implementiramo novi projekat, deo proizvodnog koncepta sa više proizvodnih lokacija u Evropi i razvijamo novu platformu za naša vozila budućnosti u nižem-srednjem segmentu, a Kragujevac će postati povezano strateško čvorište za industrijski uspeh ove inicijative. Jovicino stečeno liderstvo u njegovoj međunarodnoj karijeri u proizvodnji, njegove veštine i ličnost biće ključni faktori za uspeh kako bi se stvorili odnosi poverenja sa zaposlenima i dobavljačima dok se pripremamo za nova lansiranja.

U saopštenju Stellantisa se kaže da će se već u 2022. videti pokretanje aktivnosti za uspostavljanje proizvodne linije za novu platformu koja će biti pokrenuta 2024. godine. Stellantis je već počeo da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika. Ovo će, kažu, biti moguće pomoću zajedničke posvećenosti koju su izrazile sve zainteresovane strane, uključujući Vladu Republike Srbije, socijalne partnere, dobavljače i zaposlene.

  • Plan transformacije takođe predviđa dvogodišnje premeštaje  u druge Stellantis-ove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo, ili programe za napuštanje kompanije. Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući. Za samo jednu nedelju, 25% pozvanih zaposlenih izrazilo je interesovanje za rad u inostranstvu i više od 100 kolega već je prihvatilo rad u drugim Stellantis fabrikama u Evropi. Značajan broj radnih mesta u inostranstvu biće obezbeđen, a pojedinačni intervjui će se nastaviti tokom narednih dana, navodi se u saopštenju Stellantisa.

Današnja objava je prvi korak u sprovođenju plana i zajedno sa zainteresovanim stranama u Srbiji, počevši od svojih zaposlenih, Stellantis  je posvećen omogućavanju slobode kretanja građana i borbi protiv globalnog zagrevanja pomoću inovativnih, čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. To zahteva sveobuhvatan tzv. 360° pristup, od upravljanja troškovima energije do podsticaja za podršku prelaska tržišta na električna vozila na baterije. Kombinacija ovih koraka će staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u okviru energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti.

O kompaniji Stellantis

Stellantis N.V. (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) je jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila i pružalac usluga mobilnosti. Njegovi poznati i kultni brendovi oličavaju strast svojih vizionarskih osnivača i današnjih kupaca u svojim inovativnim proizvodima i uslugama, uključujući Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move i Leasys. Snagom naših različitosti, predvodimo na putu kojim se svet kreće – sa težnjom da postanemo najbolja kompanija za tehnološku mobilnost, a ne najveća, istovremeno stvarajući dodatnu vrednost za sve zainteresovane strane, kao i zajednice u kojima poslujemo.

Tagovi:

1 thoughts on “Jovica Jovanović novi direktor Stellantisa zadužen za proizvodnu lokaciju u Kragujevcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.