Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u Srbiji počela u Kragujevcu

Grad

Na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove godine je na nacionalnom nivou počela iz Kragujevca, koji je danas posetio ministar Tomislav Žigmanov sa saradnicima. Tim povodom u zgradi Gradske uprave, priređen je skup kome su prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, lokalna ombudsmanka Jelena Milivojević, predstavnici institucija zdravstvene i socijalne zaštite i brojnih organizacija civilnog sektora iz oblasti zaštite ljudskih prava.

  • Globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove godine na nacionalnom nivou krenula je iz Kragujevca, grada koji zbog onoga što čini na planu unapređenja ljudskih i manjinskih prava ima respektabilnu praksu i priznanja, rekao je ministar Žigmanov.

Izrazivši zadovoljstvo što kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počinje iz Kragujevca, gradonačelnik Nikola Dašić je rekao da svaki muškarac treba da shvati da rešavanje problema nasiljem nije nešto što oslikava intelektualni kapacitet a ako se ono upotrebi prema ženama ne oslikava muškost.

  • Grad Kragujevac će se potruditi da iskoreni ovaj vid nasilja, kao i sve druge vidove diskriminacija u čemu smo i do sada postigli veliki uspeh i drago nam je što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog to prepoznalo i ukazalo nam čast da ova kampanja počne iz našeg grada, kazao je Dašić.
  • Nasilje nad ženama je kršenje ljudskih prava, manifestacija nejednake moći polova, tiha pandemija u senci iskusila ga je svaka treća žena u svetu. Rešavanje ovog problema zahteva sveobuhvatno reagovanje institucija, pravosuđa, stručnjaka i građana, a u prevenciju i edukaciju moraju se uključiti ne samo žene već i muškarci i ne samo devojčice već i dečaci, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.
„Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora „
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.