Nikola Nešić: Da preduzetnice više ne biraju između svog deteta i posla

Politika

Narodni poslanik stranke ZAJEDNO iz Kragujevca Nikola Nešić predao je danas predlog o izmeni zakona o zdravstvenom osiguranju i time zvanično započeo skupštinsku proceduru.  

  • Nakon sastanka i na poziv udruženja „Mame su zakon“ koje su nam iznele niz problema sa kojima se mame preduzetnice susreću, poslanička grupa stranke ZAJEDNO rešila je da podrži i promoviše sve predloge koje će unaprediti položaj grupe preduzetnica a koje se potencijalno mogu ostvariti kao majke, kojih je, prema zvaničnim podacima preko 40.000 u Srbiji. Ova saradnja je primer dobre prakse civilnog sektora sa političkim strankama i kako narodni poslanici zaista mogu biti poluga građana da zakoni menjaju i prilagođavaju potrebama društva, kaže Nešić.

Danas, kako navodi Nešić, ako majka preduzetnica mora da ode na trudničko bolovanje, mora ili da firmu stavi u status mirovanja ili da plaća doprinose i za poslovođu a pritom prima samo polovinu primanja na koja je do tada uplaćivala poreze na zaradu.

  • Predložena promena zakona mame preduzetnice stavlja u jednak položaj sa ostalim pripadnicama istog pola sa standardnim ugovorom o radu i omogućiće im da ukoliko je potrebno da održavaju trudnoću, da imaju zagarantovana prava od 100 odsto na zaradu. Jednaka prava tokom trudničkog bolovanja sprečavaju da mame stave katanac na vrata svojih preduzeća. Moramo da podržimo nove mame preduzetnice jer jednaka prava na trudničko bolovanje štiti našu decu, ističe poslanik ZAJEDNO.

On dodaje da ovakva promena predstavlja dugoročnu održivost napretka preduzeća u vlasništvu žena. Smatra i da je neophodno podsticti što više žena da započnu svoje biznise, bez straha od finansijskih nedaća zbog trudnoće.

  • Ovakva izmena zakona je ulaganje u budućnost Srbije, jer ako ne stanemo sa sadašnjim praksama da nam život brže teče od nekad i jednostavnih izmena zakona, nestaćemo! Danas je i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i iskoristili smo baš današnji dan da se uradi nešto pozitivno za pripadnice ovog pola, da se dodatno osnaže i pokažemo koliko nam je svima stalo do njih!, ističe Nešić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.