Kampanja: „Naša deca nisu samo broj! Tražimo oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju!ˮ

Društvo

Saopštenje Vere i Bogoljuba Jankovića, roditelja nastradale devojčice Nikoline iz Kragujevca:

Naša ćerka Nikolina Janković (12) je stradala nakon udarca na pešačkom prelazu u Kragujevcu, 7. decembra zbog bahate vožnje Vladana Krsmanovića. Svedoci smo da svakoga dana prethodnih meseci, ali posebno ovog meseca neko dete bude udareno na putevima Srbije: udaren dečak (10) u Kumodražu, pijani mladić (23) u Bogatiću udario dve devojke, šleper udario dečaka (7) u Petrovaradinu, dve devojčice (8 i 13) udarene na pešačkom u Beogradu, dečak (12) udaren u Beogradu na putu, povređen dečak u Lazarevcu, udareno dete u Vranju, a vozač pobegao. Ovo su sve vesti od prethodnih desetak dana.

Opravdano zabrinuti za bezbednost naše dece u saobraćaju i revoltirani kaznama koji počinioci ovakvih dela dobiju osnovali smo „Udruženje roditelja stradale dece u saobraćajuˮ. Verujemo i argumentovano tvrdimo da oštrija kaznena politika dovodi do smanjenja tragedija i povreda dece u saobraćaju i upravo to je jedan od prioriteta našeg udruženja. Rastući trend kome svedočimo svakoga dana nas obavezuje da se borimo da deca u Srbiji ne dožive sudbinu naše stradale dece i iako se svakoga dana borimo sa tugom, ujedinjeni smo našli snagu da žrtve naše dece ne budu uzaludne i da naš bes i revolt usmerimo u promene. U Udruženju se, trenutno, nalazi više od 30 porodica koje su izgubile svoju decu u saobraćaju i koje aktivno žele da se bore za bezbednost druge dece, ali i da kroz svoje lične priče ukažemo na nedostatke u sistemu, sporost krivičnih postupaka i blage kazne kojima sudstvo motiviše ostale bahate vozače da nastave sa svojim lošim postupcima. Posetili smo nadležna ministarstva, ali i druge institucije.

Nakon posete Republičkoj Javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac krivična dela sa fatalnim ishodom na pešačkom prelazu se kvalifikuju kao eventualni umišljaj, pa je samim tim i krivični postupak za stradalu Nikolinu Janković preuzelo Više javno tužilaštvo u Kragujevcu, a zaprećena kazna okrivljenom je od 2 do 12 godina. Promena ove sudske prakse i veće kazne za fatalne ishode i povrede na pešačkim prelazima je velika i značajna stvar. Svesni smo da je ovo samo prvi korak u našoj borbi i da vrlo često institucije naše tragedije i posledice mere kroz brojeve, statistike i da pravo i pravda nisu isto.

Zato smo pokrenuli i kampanju podizanja svesti čitavog društva o opasnostima koje prete deci na putevima Srbije i pozvali javne ličnosti da se priključe našoj inicijativi za oštriju kaznenu politiku snimanjem video snimka „Ja nisam samo broj! Tražimo oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju!ˮ. Kampanji su se već priključili: novinarke Vesna Dedić i Ana Mihajlovska, glumice i glumci Danijela Vranješ, Hana Selimović Aleksandar Kuburić Kubura, Ivan Zekić Zeka, Mina Nikolić, Danina Jeftić, Sava Stojanović, Vladimir Kovačević, pevači Igor Lazić Niggor, Zejna, Rada Sarić, Pavle Dejanić, sportista Dušan Džakić. Njihova podrška je javno vidljiva i dostupna na Instagram profilu udruženja https://www.instagram.com/stradaladecausaobracaju/

Pored nas, roditelja Nikoline Janković, najznačajniju ulogu u udruženju imaju i roditelji Despota Mrđića, Verica Vitorović i Vukašin Mrđić koji svakodnevno rade na promociji ciljeva udruženja, podršci javnih ličnosti, ali i na organizaciji psihološke podrške našim porodicama kroz saradnju sa drugim organizacijama. Marta Mićić, majka stradalog Dušana Mićića, 4 godine pokušava da dodje do istine i do podizanja optužnice i njena svakodnevna borba i aktivnosti u udruženju nas dodatno hrabre i daju snagu za dalju borbu.

Naša deca nisu samo broj! Tražimo oštriju kaznenu politiku za ubice dece u saobraćaju! Nećemo više da se pitamo čije dete je sledeće!

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.