Kandidat za gradonačalnika Kragujevca liste ,,POKRET KRAGUJEVAC PRESTONICA – SRBIJA KRALJEVINA,, – Ruska stranka, predstavio je svoj program

Izbori 2023 Politika

Mirko Čikiriz, kandidat za gradonačalnika Kragujevca, ispred liste ,, POKRET KRAGUJEVAC PRESTONICA – SRBIJA KRALJEVINA ,, – Ruska stranka, predstavio je svoj program.

U uvodnom izlaganju Čikiriz je naveo da će voditi isključivo pozitivnu kampanju sa namerom da glavna tačka programa ,,Kragujevac Prestonica,, ujedini sve Kragujevčane.
Centralnim vlastima je poručio da se samo priča o decentralizaciji a u praksi je sve veća centralizacija pa je ponovo aktuelan slogan – Dosta je Kragujevac radio a Beograd se gradio.

  • Iako je Srbija kroz istoriju imala preko 30 Prestonica, u Prestonici Kragujevcu stvorene su državne institucije i temelji moderne srpske državnosti. Niko kao Kragujevac i Šumadija nije toliko sttradao u oslobodilačkim ratovima ali su Kragujevčani bili i najbolji promoteri privrednog i kulturno – prosvetnog razvoja Srbije. Takvo istorijsko utemeljenj,e da bude Prestonica, nema ni jedan grad u Srbiji. Cetinje je uspelo da vrati Prestonicu iz Podgorice na Cetinje, ugledajmo se na njih, poručio je Čikiriz.

Čikiriz je istakao da će ponuditi pozitivna rešenja za sve oblasti iz nadležnosti grada uz dva krajnja cilja: modernizacija Kragujevca i ravnomernost ulaganja u grad, prigrad i sela.

Decenijski urbani nered u centru grada, zapuštenost periferije grada i sela u velikoj meri razotkrivaju lažnu sliku uljudne bivše i buduće Prestonice koju pokušavaju da dočaraju nekoliko ulica iz centra grada. Zbog toga se Čikiriz zalaže za odgovorniju i mudriju politiku iz oblasti urbanizma i načina gradnje. Gradnja i urbanizam u Kragujevcu nisu u punoj funkciji etike i estetike niti se ambijentalno uklapaju u urbanističko i arhitektonsko nasleđe grada već su često u funkciji trajnog ruženja arhitektonskih i likovnih elemenata grada. Velika je nedoslednost u uređenju prostora. Obnova gradskih fasada treba da bude brža i kvalitetnija.

  • Pasaže u centru grada, oronule i mračne, periferiju i sela, koji zaostju u razvoju, treba oživeti izgradnjom komunalne infrastrukture i izjednačavanjem kvaliteta života ( izgradnjom puteva, atarskih puteva, ambulanti, sportskih terena, uvođenjem mini bus linija, sportskih terena, uvođenjem interneta, izgradnjom predškolskih ustanova..). Agrarni budžet treba znatno uvećati.
    Stragari treba da budu gradska opština.

Čikiriz se zalaže za puno iskorišćavanje potencijala Miloševog venca i Kneževog Arsenala koje treba urediti i staviti u punu privrednu, kulturnu i turističku funkciju kao bogato istorijsko i industrijsko nasleđe i zalog za budućnost.

Čikiriz se dalje zalaže za izgradnju modernih gradskih trgova Karađorđu i Milošu, na prostoru između hotela Kragujevac i Robne kuće, ispod kojih bi bila podzemna garaža izgrađena putem koncesije ili javnog i privatnog partnerstva.

Čikiriz je podsetio da je se, pre početka rekonstrukcije Gradske tržnice, zalagao da se otkupi deo zamljišta Vojske Srbije naspram Knjaževsko – srpskog teatra i izgradi moderna gradska tržnica sa dovoljno magacinskog prostora, rashladnih vitrina i prostora za tezge, prilaz prodavaca i kupaca dovoljnog broja mesta za parkiranje. Arhitektonski biser grada, Gradska tržnica građena je kada je Kragujevac imao oko 35.000 stanovnika. Zbog toga se Čikiriz zalagao da se Tražnici promeni namena u centar istorije, kulture i turizma grada Kragujevca, Miloševog venca i Kneževog arsenala.

Najzapuštenija ulica Crvenog barjaka treba da bude boemska četvrt, kragujevačka Skadarlija, uređena u nekadašnjem stilu.
Godinama su trotoari rađeni od nekvalitetnog asfalta i behaton pločama bez bordura. Trotoare treba graditi sa kvalitetnim behaton pločama, lepšeg izgleda. Potreban je veći broj trim staza, staza za bicikliste i veća briga o potrebama osoba sa invaliditetom.
Kragujevac treba da ima Opštu gradsku bolnicu, da vrati izgubljene regionalne centre i zaštiti glavno izvorište vodosnabdevanja, Gružansko jezero čija su sva tri pojasa sanitarne zaštite narušena, u jezero se slivaju mineralna i stajska đubriva, oko jezera cveta divlja gradnja.
Jezera u Šumaricama i na Bubnju nisu do kraja uređena i treba ih staviti u potpunu sportsko – rekreativnu funkciju.
Kao dobre činjenice Čikiriz je istakao strategiju ekonomskog razvoja koja je dovela do većeg zapošljavanja kroz niz konkretnih mera kao što su izgrađivanje i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, subvencije za svako radno mesto, podrška samozapošljavanju, dovođenje velikog broja investitora, zatim rekonstrukciju trga Radomira Putnika, izgradnju Palate pravde i velikog broja novih stambenih objekata zbog čega je u zadnje dve godine grad imao najveći promet stanova i poslovnog prostora u državi.
Čikiriz se dalje založio za doslednu primenu principa ,, Zagađivač plaća ,, za izgrađivanje više mini parkova, zelenih oaza uz svojevrsnu kampanju ,, Kragujevac grad cveća i drveća ,,.
Znatno veća pažnja treba da bude posvećena naseljima sa desne strane Lepenice koja imaju niz potreba od izgradnje predškolskih ustanova do megamarketa, sportskih i kulturnih sadržaja. Veća sela kao što su Jovanovac, Desimirovac, Čumić…moraju da imaju predškolske ustanove.
Delatnosti ustanova kulture treba još više objediniti uz menadžerski pristup.
Na kraju, Čikiriz je istakao da bi kao gradonačelnik Kragujevca više slušao struku jer je Kragujevac Univerzitetski centar sa oko 1.200 doktora nauka koji treba da daju konačnu reč po mnogim pitanjima da bi naša buduća Prestonica zasijala punim sjajem.

Tagovi:

1 thoughts on “Kandidat za gradonačalnika Kragujevca liste ,,POKRET KRAGUJEVAC PRESTONICA – SRBIJA KRALJEVINA,, – Ruska stranka, predstavio je svoj program

  1. Kandidat ne pomenu Fakultet za Arhitekturu ! A pominje sve vezamno za taj fakultet oko uredjenja i sredjivanja grada ! A jedino ga mi nemamo u Srbiji, zbog čega sam dete poslala na studije van Kragujevca ! A taman sam htela da glasam za njega !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.