Karavan „Na putu kroz roditeljstvo“ obišao Kragujevac

Grad Milica

Sadašnje i buduće mame i tate su imali priliku da od stručnjaka iz oblasti roditeljstva čuju savete kako da unaprede svoj odnos i reše određene dileme na svom putu kroz roditeljstvo. Četvrta stanica putujućeg edukativnog karavana bila je Kragujevac, čime je nastavljen projekat „Na putu kroz roditeljstvo“ koji će se 15. juna završiti u Jagodini.

  • Zadovoljstvo mi je da ispred Grada Kragujevca pozdravim sve sadašnje i buduće roditelje i istaknemda je ovaj karavan velika podrška svima vama i celoj zajednici na putu kroz roditeljstvo. Danas činimo sve da bude više brakova, roditelja, da bude više dece i više čvrstih i stabilnih porodica i ovaj projekat upravo doprinosi tome“, istakla je dr Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

Učesnici panela su bili stručnjaci iz oblasti roditeljstva, Jelena Marušić, psiholog i osnivač Kompas vaspitanja, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud“ i Jasmina Mihnjak, psiholog i urednik roditeljskog portala „Svet za nas“, koji su svojim savetima osnažili roditelje na njihovom putu kroz roditeljstvo.

Roditelji su imali priliku da se dotaknu ključnih tema koja se tiču njihovih uloga, promene identiteta tokom odrastanja njihovih mališana, kao i specifične transformacije koja se događa kada postajemo roditelji. Kroz panel diskusiju i interaktivne radionice psiholozi su pružili dragocene uvide i praktične savete svim prisutnim roditeljima, ističući važnost podrške i razumevanja u ovoj avanturi.

  • Od prvog dana je bitno da razumemo da beba nema želje, već komunicira kroz svoje potrebe. Ono što je posebno važno jeste da razumemo primarne potrebe bebe i da ih pothranjujemo i namirujemo, jer kada prepoznajemo potrebe bebe, gradimo temelj za dalje i razvijamo stabilnu ličnost“, naglasila je Jelena Marušić, psiholog i osnivač Kompas vaspitanja.

Poslednjih par decenija, svedoci smo toga da se značajno menjaju rodne uloge i da je uloga očeva u odgajanju deteta sve veća i da su roditelji sve ravnopravniji u podeli porodičnih obaveza.

  • Mislim da su roditelji u 21. veku izloženi mnogo većim pritiscima nego što je to bilo u 20. veku, da budu dobri i da ne naprave ni jednu grešku. Ideja je pomoći mamama i tatama da bez pritiska i sa što više uživanja prođu kroz period ranog roditeljstva i da otvoreno pričamo o svim izazovima koji stoje na tom putu. Uputstvo za roditeljstvo ne postoji, već postoji samo iskustvo koje se prenosi sa generacije na generaciju i ta iskustva nam se aktiviraju nesvesno kada postanemo roditelji. Važno je osvestiti ideje, verovanja i stavove koje imamo, a ne znamo ni sami odakle su i da probamo da im priđemo iz drugačijeg ugla, rekao je Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autora emisije i podkasta „Tata ti si lud“.

U trenucima dolaska deteta na svet, roditelji grade novi odnos koji ih povezuje i jača, posebno kroz otvoreno deljenje emocionalnih izazova koje donosi roditeljstvo.

  • Roditelji neće uspeti da odgovore uvek iz prvog puta na sve bebine potrebe i to je sasvim u redu, jer na taj način pokušavaju i sami uče i grade odnos sa bebom. Kada se beba rodi, dešava se bumerang emocija i važno je da mame ne očekuju od sebe unapred, već da se prepuste onome što se sada dešava i dopuste sebi da su i uplašene, tužne, uznemirene i da će sve to proći, dodala je Jasmina Mihnjak, psiholog i urednik roditeljskog portala „Svet za nas“.

Rosa voda, već više od jedne decenije sprovodi različite nacionalne programe za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu – od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje, pokretanje Rosa onlajn škola roditeljstva.

Tokom 2024. godine Rosa će nastavilti da prikuplja sredstva za podršku patronažne službe i podršku roditeljstvu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.