Karavan „Pamtim i poštujem” prošao kroz Kragujevac

Društvo Grad

Povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu, kroz Kragujevac je u partnerskoj organizaciji Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u RS i GO SUBNOR-a uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Ruskog centra za nauku i kulturu i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, prošao auto karavan, jedinstvena antiratna manifestacija „Pamtim i poštujem”.

Tom prilikom, učesnici karavana posetili su Muzej 21. oktobar i položili vence kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, kraj Spomen obeležja Fontana narodnih heroja kod Pošte i crvenoarmejcima u Opornici. U ime grada goste je dočekala i poželela dobrodošlicu dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

– Mnogo je razloga, nažalost, zašto autokaravan prolazi kroz Kragujevac – grad stradalnik i grad koji je kroz istoriju stalno bio na meti osvajača i danas je jedan od osam gradova kroz koje prolazi ova jedinstvena antiratna manifestacija. U Kragujevcu počinje obilaskom Muzeja 21. oktobar, mesta gde slike i dokumenta naših predaka, svedoče koliko je sugrađana u jednom danu ostalo bez svojih očeva, braće, dedova, stričeva, pradedova, bez svojih đaka, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

Sećanje na učesnike i žrtve ratova je nešto što kao narodi moramo da negujemo, da čuvamo od zaborava i da sećanje prenosimo sa generacije na generaciju, jer jedino tako se gubi bespredmetnost njihovih izgubljenih života. Naročito, sada, osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije i kragujevačkog stradanja, kada gotovo i nema živih učesnika.

– Zato sa ovog  mesta poručujem – Kragujevac to nikada neće zaboraviti. Iz pijeteta prema svim žrtvama rata, neguje i negovaće svoj antiratni angažman kroz brojne programe i manifestacije. Želimo da pamtimo. Jer, oni će zauvek ostati simbol otpora i vrednosti na kojima se gradi nova budućnost, poručila je ona.

Prema rečima Natalije Koceve, rukovodioca Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda ideja autokaravana „Pamtim i poštujem” jeste da prođe gradovima u Srbiji, poseti spomenike i odaju počast svim crvenoarmejcima koji su poginuli uvan svoje zemlje kao i svim borcima za slobodu ondašnje Jugoslavije.

– Ljudi žive dok ih pamtimo, kaže Koceva, to je krilatica našeg pokreta i našim gestom želimo da pokažemo da ih pamtimo, da za nas još uvek žive.

Autokaravan u Kragujevcu se ove godine održava drugi put i uz našu podršku želimo a manifestacija postane tradicionalna kako bismo sačuvali sećanje, tradiciju, pamtimo prošlost i spremni idemo u budućnost, rekao je pukovnik u penziji, Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a Srbije.

Autokaravan „Pamtim i poštujem” kroz Srbiju trajaće 21. i 22. juna a učesnici su svoj put počeli na Avali kod spomenika sovjetskim veteranima, a pored Kragujevca obišli su, položili vence i cveće i odali poštu poginulim oslobodiocima kraj spomen kosturnice u Ritopeku, spomenika u čast junacima Aprilskog rata u Lapovu, spomenika crvenoarmejaca u Batočini, ruskog i partizanskog groblja u Jagodini, logora u Nišu i kraj spomenika u Kruševcu.

Foto: Skupština grada
Tagovi:

1 thoughts on “Karavan „Pamtim i poštujem” prošao kroz Kragujevac

  1. Nikada ne smemo zaboraviti da je ta zlikovačka Crvena armija počinila najgore zločine u istoriji čovečanstva. Preko sto miliona ubijenih od strane komunista. Velika je sramota da se dozvoli da ti bolesni umovi sada vršljaju okolo i odaju počast najgorim zlikovcima svih vremena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.