Kovačević: Sledi pad životnog standarda, u prodavnicama sve poskupljuje

Izbori 2022 Politika

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je pad životnog standarda građana neminovan i da na to jasno ukazuju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, poput ulja, kao i struje i benzina.

– Nije suština u tome da je prosečna plata 500 evra, nego šta se za tih 500 evra može kupiti, a može se kupiti sve manje, jer u prodavnicama gotovo sve poskupljuje. Samo ulje je poskupelo sa 150 dinara na 200 dinara, a benzin je u Srbiji najskuplji u regionu, skuplji nego u Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, rekao je Kovačević televiziji N1.

Kovačević je podsetio da je struja za industriju samo u jednom danu poskupela 14 odsto.

– Ministar finansija Siniša Mali se pohvalio povećanim prihodima budžeta i rekao je da je pokazatelj ekonomski oporavak. Ne slažem se sa tim, jer najznačajniji i najstabilniji prihodi budžeta dolaze od naplate PDV-a na uvoz. To znači da je naša ekonomija bolesna“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je rešenje za oporavak privrede u jačanju domaće proizvodnje.

– Umesto toga, Vlada Srbije namamljuje strane investitore velikim državnim subvencijama iz budžeta koje iznose između 15.000 evra i 100.000 evra po zaposlenom radniku. Strani investitori sele svoje fabrike iz Nemačke i Italije, gde radnicima daju mesečne plate od 2.500 evra, dok im u Srbiji plaćaju 350 evra mesečno i to iz subvencija. Nema tu ni ekonomskog patriotizma vlasti niti ekonomske pravde, rekao je Kovačević.

– Kontinuirano povećanje privrednih aktivnosti mora se zasnivati na podršci domaćim preduzetnicima, rekao je Kovačević.

Kovačević je ukazao na paradoks da inspekcije zatvaraju male radnje na 20 dana zbog  neslaganja u računima od svega nekoliko stotina dinara, dok u fabriku „Sloboda“ iz Čačka, u kojoj su izbile dve velike eksplozije u poslednjih 15 dana, inspekcija niti ulazi niti primenjuje Zakon o radu.

Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, rekao je da se u Srbiji grade putevi, ali je pitanje po kojoj ceni, i dodao da bi se lako moglo ispostaviti da je cena po kilometru puta mogla da bude i tri puta manja.

– Nema transparentnog ugovaranja finansiranja tako velikih investicija i zato se može dogoditi negativan scenario da zajedničkom imovinom jemčimo za potencijalne nevolje, rekao je Kovačević.  

Kovačević je naveo da bi trebalo razmisliti o tome da Srbija, umesto što izvozi jeftinu radnu snagu, počne da uvozi stručnjake koji će obučiti mlade u Srbiji kako ne bi odlazili u inostranstvo.

Foto: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.