Komemoracijama u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena Tri oktobra

Grad

Kragujevac je još jednom poslao poruke mira sa mesta stradanja nedužnih civila 19. oktobra 1941. godine. Tog datuma kao čin osvete u selima Ilićevu, Maršiću i Grošnici, ubijeno je više od 400 građana, sela su spaljena a to je bio samo početak odmazde okupatora, kao uvod u tragediju koju Kragujevac i čitav svet pamte. Polaganjem venaca kraj spomenika podignutim na stratištima obeležena su u Kragujevcu Tri oktobra.

U ime Grada, na komemorativnom skupu u Grošnici počast stradalim žrtvama odali su Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

  • Oktobar je najtužniji mesec za Kragujevac i Kragujevčane. Sećamo se svih stradalih 21. oktobra kada je učinjen najveći pogrom u istoriji čovečanstva koji čitav svet pamti, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Kraj spomenika u Ilićevu, u ime grada nevino stradalim žrtvama počast su odale dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Dr Damnjanović je podsetila da Grad Kragujevac kao grad stradalnik i heroj neguje kulturu sećanja na sve žrtve i da se ove godine obeležava 81. godišnjica.

  • Svake godine komemorativna manifestacija Tri oktobra u selima Ilićevu, Maršiću i Grošnici okuplja nas da sačuvamo sećanje na tragičnu prošlost i jedan od najvećih zločina u istoriji koji je otpočeo upravo na ovim mestima, podsetio je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović i istakao da, naročito u vremenima izazova kakva su današnja, treba podsetiti svet na besmisao rata.

Pored predstavnika grada kraj spomenika u selima Ilićevo, Maršić i Grošnica, vence su položili predstavnici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, organizacije SUBNOR, saveta mesnih zajednica, političkih partija, škola i drugi.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.