Kragujevac prvi grad koji uvodi transparentnost izrade planskih dokumenata

Grad

Platforma putem koje će građani, privredni subjekti i sva zainteresovana javnost biti u mogućnosti da učestvuju u izradi i izmeni lokalnih prostornih i urbanističkih planova na teritoriji grada Kragujevca danas je prezentovana u Skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave. Ova platforma razvijena je kao rezultat saradnje Grada Kragujevca i NALED-a u okviru projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju“ koji finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida), a kome se kao partner priključio i Geografski fakultet.

Od prvog dana cilj nam je da povećamo transparentnost svega što Grad Kragujevac radi i zato smo pristali da budemo prva lokalna samouprava koja će ući i postati deo ovog projekta, istakao je Dejan Ružić, v.d načelnika GU za razvoj i investicije. Platforma koju smo razvili sa NALED-om i Geografskim fakultetom će svima koji se na nju prijave omogućiti da putem imejla, sms ili vajber poruke dobiju notifikaciju onog trenutka kada Grad Kragujevac započne postupak izmene ili izrade bilo kog planskog dokumenta i budu uključeni u čitav proces, od donošenja odluke o izmeni ili izradi do usvajanja na sednici Skupštine. Na taj način ćemo sprečiti situacije da građani za izmenu plana saznaju tek kada se usvoji i bude kasno da reaguju ako se to ne poklapa sa njihovim planovima, prostorom i lokacijama koje imaju u vlasništvu, objasnio je Ružić i poručio da je krajnji cilj transparentnost i povećano uključivanje javnosti u donošenje bitnih odluka u gradu.

Kroz podršku Silp eksperimentalnog fonda NALED je prvi put dobio mogućnost da izradi jedinstvenu platformu za uključivanje svih subjekata koji žele da učestvuju u procesu donošenja izmene urbanističko-planske dokumentacije, a Grad Kragujevac je izabran kao lokalna samouprava u kojoj ćemo razvijati ovu platformu, kazala je Jasmina Radovanović, vodeći savetnik za imovinu i investicije NALED. Izrazivši posebno zadovoljstvo što je partner na projektu i Geografski fakultet jer ima veliko iskustvo u realizaciji planskih dokumenata, pre svega onih strateškog karaktera, ona je naglasila da se javnosti danas prvi put prezentuje kako će platforma izgledati, a da je njeno testiranje planirano do kraja decembra. Preko ove platforme svi građani Srbije će elektronskim putem moći da se uključe, prate proces izmena i donošenja planskih akata na teritoriji grada Kragujevca i daju primedbe koje su do sada morali da podnose direktno u lokalnim samoupravama, najavila je Radovanović.

Iskustvo koje imamo na izradi ovakvih dokumenata je višedecenijsko i zato smo pokušali da prenošenjem iskustava iz prakse uz upotrebu savremenih tehnologija i u skladu s potrebama građana i lokalne samouprave unapredimo ceo proces planiranja, rekao je dekan Geografskog fakulteta, prof.dr Velimir Šećerov. Naša ideja je bila da taj proces potpuno rasvetlimo i da građani u svakom momentu, pa čak i pre donošenja odluke o izradi nekog dokumenata, budu uključeni ne samo participacijom, nego i učešćem u izradi plana kako bi on nakon usvajanja postao vlasništvo svih građana i lokalne samouprave, istakao je Šećerov.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.