Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj

Društvo Ekonomija Grad

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji u kom će zahvaljujući podršci EBRD, gradska toplana u potpunosti preći na gas. Uz saniranje deponije pepela što je takođe predviđeno u ovoj godini, ukupna vrednost projekta iznosi 18 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci usluga vezanih za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu koji je usmeren na Energetiku. Ministarstvo zaštite životne sredine deo prihoda od zajma EBRD-a iskoristiće u dve tranše. Prva tranša odnosi se na sumu od jedan do 14 miliona evra za zamenu kotlova na ugalj novim kotlovima na prirodni gas, dok će druga u iznosu od dva do četiri miliona evra biti iskorišćena za sanaciju deponije pepela.

– Zamena postojećih kotlova na ugalj, jedan je od najznačajnijih strateških projekata koji će imati direktan uticaj na smanjenje zagađenja vazduha u Kragujevcu. Neizmerno je zadovoljstvo što je država prepoznala koliko je on značajan za život naših sugrađana, postavila ga kao prioritetan u ovoj godini tako da od ove grejne sezone, uz finansijsku pomoć EBRD, Energetika više neće biti glavni uzrok aerozagađenja u našem gradu, kazao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca. Rešenjem višedecenijskog problema, Kragujevčani će imati višestruku dobrobit i u pogledu kvaliteta vazduha ali i kvaliteta grejanja, a novim pogonom na gas biće unapređena i energetska efikasnost čitavog sistema, poručio je Dašić.

Međunarodni tender za potrebe projekta biće raspisan 31. maja i uključiće radove i konsultantske usluge.

Foto: Branko Vučković
Tagovi:

2 thoughts on “Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj

  1. Sta je sa nelegalnom kotlarnicom u Bagremaru koja i je i ove godine krsila donete uredbe i pored instalisanog gasnog prikljucka trovala gradjane bagremar i centralne radom na mazut.Cije to dil! DOKLE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.