Kragujevačka opozicija ’’na ivici’’ sa Ivicom

Grad naslov Politika

Jesu li se uzburkale strasti, želje ili snovi kada je Slađan Rakić u četvrtak obelodanio ideju da bi vlast u Kragujevcu mogla biti formirana bez SNS-a, ali sa SPS-om i njenim liderom, Ivicom Momčilovićem kao prvim čovekom grada?

Želju da Srpsku naprednu stranku svrgnu s vlasti u Kragujevcu retko da je ko od opozicionih lista krio. Pojedini su od starta govorili da je najbitnije da režim na čelu sa odlazećim gradonačelnikom Nikolom Dašićem, mora pasti po svaku cenu. Drugi su nastojali da svoje želje za promenom dokažu izričitim naglašavanjem da bilo kakva vlast sa SNS-om ne dolazi u obzir. A bilo je i onih koji su, kako bi uverili birače u svoju iskrenost, takve izjave overavali i kod notara.

Tu su i oni treći, koji su na svako pitanje o eventualnim postizbornim koalicionim partnerima, mudro ćutali i odgovarali sa „videćemo nakon izbora“.

Kada govorimo o snovima, u Kragujevcu ih je možda i najviše ostvarenih, da ne kažemo zadovoljenih. Od 12 lista, cenzus je prešlo 10 lista i to svakoj od njih daje određenu prednost u potencijalnom cenkanju ili ucenjivanju, kako kome drago. Ali isto tako ostavlja i dovoljno prostora da se do poslednjeg trenutka spekulište šta bi i kako moglo da bude, jer ni jedna od listi ne može vlast da formira samostalno, diskutabilno čak i u paru.


O strastima kada je politika u pitanju, možda je i suvišno govoriti, ali nije zgoreg napomenuti da ista pojedine čas voli na jednu, čas na drugu stranu. Jer pored strasti za politikom, uvek je u opticaju i ona za vlašću. Pa shodno tome koliko se ko i kome daje, tako se i njegova strast pojačava i smanjuje.

Ipak da bi se došlo do predloga s početka teksta, morali bi da se slože svi ili bar gotovo svi akteri.

Krenimo najpre od najveće opozicione koalicije, iliti Ujedinjenih protiv nasilja. Da li bi Ujedinjeni pristali na to da na čelu grada izglasaju prvog čoveka SPS-a u Kragujevcu?

  • U suštinu, svako prvo u okviru svoje organizacije mora da razmatra o tom predlogu. Svakako da Stranka slobode i pravde (SSP), ne mogu da pričam u ime koalicije, ali mi smatramo da je dobro da dođe do promene u gradu Kragujevcu. U narednim danima ćemo razmatrati predlog koji je došao od strane Slađana Rakića, u okviru svoje organizacije i naravno u okviru naše koalicije, koja je jeidnstvena bila i pre izbora, a ostaće sigurno i u ovom narednom periodu jedinstvena, kazao je ispred SSP-a, Dalibor Jekić.

Ipak, njegov koalicioni parter i nekada prvi čovek Kragujevca tvrdi da je dogovor možda i na dohvat ruke.

Veroljub Stevanović Verko
  • Mi smo svi ragovarali i nije on to (Slađan Rakić) slučajno rekao. Zna on da je to ideja svih nas. Videli smo se i pre te konferencije i to je zajednička ideja i hvala Bogu da je tako. Na toj ideji se radi i nadamo se da ćemo u sredu ili četvrtak najdalje to i objaviti. Ovoga puta stavljamo sve nas to. Cilj je jedan. Da se skloni ova vlast. Kako ćemo taj deo da dogovorimo to opet zavisi, ali na stolu je sve. Da se dogovaramo i dogovaramo se oko toga da ova vlast bude smenjena. Svesni su oni toga da to može da se desi, mislim na SNS. I verovatno će učiniti sve i svašta da se to ne desi, ali sve je borba u životu, pe ćemo i to da vidimo, poručuje Veroljub Stevanović.

Ali ovde govorimo samo o jednoj listi, odnosno o ukupno 14 mandata.

Koalicioni partner Ujedinjenih na republičkom nivou, a nosilac liste koja je u Kragujevcu osvojila 6 mandata, Nova snaga – Nikola Nešić, tvrdi da od dogovora nema ništa ukoliko se SPS i 300 Kragujevčana javno ne ograde od dosadšnje saradnje sa SNS-om.

Nikola Nešić
  • Što se tiče stave Nove snage, kod nas kalkulacije nema. Prvo, mi nećemo da sarađujemo sa SNS-om i njihovim satelitima i mi smo se tu već jasno izrazili. A kada budu dali izjave i kada se javno budu ogradili, Zeka i Momčilović da oni žele promenu sistema i promenu vlsti, tek tog trenutka možemo da sednemo da razgovaramo. Mi nismo poluga za njihovu trgovinu sa SNS-om. Oni prvo moraju lepo da se ograde od ove valsti i kažu ’’To nije valjalo i mislimo da su potrebne promene i neki drugi ljudi’’. Prosto, ako oni žele da se promene, ljudski je praštati. ali dokle god oni ne izlaze i ne kažu sami da je neophodna promena u ovom gradu, mi nemamo šta da pričamo sa njima, poručio je novilac liste Nova snaga, Nikola Nešić.

Sličnog mišljenja je i drugo ( nakon Slađana Rakića), izneneđnje kragujevačkih izbora, dr Miroslav Stojanović Džiga.

dr Miroslav Stojanović Džiga
  • U trenutku kada centrala bude pozvala, a central može da pogreši jednput, al’ ne svaki put, što bi rekao Bata Stojković , lagano će SPS i gospodin Aleksić da pređu u vlast gde su i bili. Sve je to lepo i mi bismo mogli SNS da pošaljemo u izloaciju, jer bismo imali 46 odbornika da se svi skupimo, ali nisam siguran da u trenutku kada bude poziv odozgo da se tih deset ljudi neće samo prebaciti s leve na desnu stranu. Tako da, Za Kragujevac – Znamo se, ostaje opozicija sigurno. Druga stvar, imamo svoj program, tražićemo da se taj program realizuje, ako budu hteli da prihvate to što mi mislimo da je ispravno i što mislimo da je dobro za grad, mogu slobodno da priđu ovamo, zaključuje dr Miroslav Stojavnići Džiga.

Uzdržan, ali sa ne previše optimizma je i Boris Kovačević, sa svojom Šumadijskim Blokom 21 i Crnogorskom partijom.

Boris Kovačević Šuma
  • Stvaro je rano pričati o tome. Što se mene tiče, svaki dogovor je dobrodošao ukoliko će dovesti do rezultata, ali tu ima mnogo aktera i tu treba sesti i pričati, zato mislim da je rano govoriti sada o nekim detaljima. Nisu još ni ovi izbori svi završeni, imamo  ta dešavanja u Beogradu, sve je nekako sveže. U principu na prvu loptu mogu da kažem da imamo pozitivan stav prema toj inicijativi, ali je to sad pitanje mnogo aktera i da li je to izvodljivo, kazao je Kovačević.

I dok opozicione liste s manje ili više entuzijazma izlaze sa idejom da bi pre mogla da prevagne opoziciona vlast sa 46 odbornika, od naprednjačke sa 51 (ovde mislimo na činjenicu da se SPS i Aleksić koji od pre koji dan nastupaju zajedno, privole jednima ili drugima), lider socijalista, na naš poziv portal Glas Šumadije da prokomentariše potencijalnu opozicionu kolaciju odgovara:

  • Gospodin Aleksić vam je na sva pitanja već odgovorio u ime obojice, zaključuje Ivica Momčilović.

A nosilac liste 300 Kragujevčana na naša konkretna pitanja:

1. Kako vidite ponudu Slađana Rakća o formiranju zajedniče vlasti svih lista koje su prešle cenzus, bez SNS-a?

2. Da li ste u okviru svoje organizacije već razgovarali o ovom predlogu?

3. Da li ste o predlogu Slađana Rakića razgovarali sa SPS-om (s obzirom na to da ste nedavno naveli da nadalje nastupate zajedno)?

4. Slađan Rakić je na konferenciji za medije rekao da je već imao razgovore sa nekim listama koje su prešle cenzus, da li ste vi jedna od tih listi koje su dobile poziv?

… Odgovara sa, o kakvoj konferenciji je reč?

Dušan Zeka Aleksić i Ivica Momčilović
  • Gospodin Rakić me je zvao juče da mu pomognem da popuni izveštaj o finansiranju kampanje i na kraju razgovora je rekao da u toku dana ima konferenciju na kojoj će izneti neke predloge. Konferenciju i poruke sa nje nisam stigao da ispratim. Sa Momčilovićem (SPS) sam razgovarao o svim potencijalnim medijskim predlozima i zajednički stav je da se preko medija ne dogovara, već se putem medija dogovori iznose u javnost. Srećnu Novu godinu i Božićne praznike želimo redakciji i čitaocima Glasa Šumadije, stoji u pisanom odgovoru nisioca liste 300 Kragujevčana, Dušana Zeke Aleksića.

Sastanak povodom predloga mogao da bi da se dogodi već u prvim danima 2024. godine, tačnije 3. Ili 4. januara, to je za portal Glas Šumadije potvrdio, Veroljub Stevanović. A dotle, pred 31. decembar i doček 2024. godine i mi bismo vama dragi Kragujevčani mogli poželeti srećne Božićne praznike, a za Novu godinu, sačekaćemo da vidimo šta donosi.

Tagovi:

2 thoughts on “Kragujevačka opozicija ’’na ivici’’ sa Ivicom

  1. Momčilović ne sme ništa da uradi bez Dačićeve dozvole, a Dačić sigurno neće dozvoliti da SPS u KG formira vlast sa SSP i ostalim opozicionim strankama i grupama građana. Dačić je odavno u kandžama SNS i ne sme ništa da uradi bez Vučićevog befela. To je jasno svima u Srbiji i samo je pitanje koje će mrvice vlasti dobiti SPS na republičkom i loklanom nivou. Ovde u KG će možda zadržati mesto direktora Vodovoda i verovatno mesto zamenika gradonačelnika, i ništa više. I to je previše uzevši u obzir broj njihovih osvojenih odborničkih mandata (samo šest). Posle sledećih republičkih i lokalnih izbora SPS verovatno više neće biti parlamentarna stranka, a neće imati ni odbornike u Skupštini grada. To će biti cena saradnje sa SNS.

  2. OVI SU VELIKE RACUNDZIJE MISLIM NA 298 KG I SPS.Naravno da ovi prvi mogu opet kod SNS, A OVI DRUGI SU SAMO MARIONETE KOJE ZARAD MALO POSLA U NEKOJ FIRMI ZABOLE ZA Kragujevac. TO SU INTERESNE GRUPE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.